"Стане для Росії тим, ким Сахаров став для СРСР". У МЗС відреагували на присудження премії Сенцову

"Стане для Росії тим, ким Сахаров став для СРСР". У МЗС відреагували на присудження премії Сенцову

Фото: УНІАН

У МЗС України запевнили, що присудження премії не дасть РФ спустити на гальмах питання звільнення політв’язня.

Росія не зможе спустити на гальмах питання звільнення українського політв’язня Олега Сенцова, якого незаконно утримують у Росії, після присудження йому престижної премії імені Андрія Сахарова.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив на своїй сторінці у Twitter.

"Після завершення голодування Олега Сенцова РФ сподівалась це питання спустити на гальмах і зняти цю емоційну хвилю. Але отримала зовсім іншу хвилю: спочатку польську нагороду, а тепер таке визнання як премія імені Андрія Сахарова 2018. Сенцов стане для Росії тим, ким Сахаров став для СРСР", - наголосив він.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення було звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

На початку жовтня Сенцов припинив голодування.

Олег Сенцов став першим українцем, який отримав премію імені Сахарова від Європарламенту, що вручається від 1988 року за "винятковий внесок у боротьбу за права людини на всій земній кулі". Напередодні український режисер вже отримав премію "За людську гідність" від польського Міністерства закордонних справ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація