Перша присяга на Євангелії, церемонія на Майдані, незнання гімну і зомлілий солдат: як відбувалася інавгурація президентів

Перша присяга на Євангелії, церемонія на Майдані, незнання гімну і зомлілий солдат: як відбувалася інавгурація президентів

Фото: УНІАН

Під час церемонії президент отримує посвідчення.

Володимир Зеленський став новообраним президентом 30 квітня, коли ЦВК офіційно оголосив переможця перегонів. Повноважень новообраний президент набере вже після того, як на урочистому засіданні Верховної Ради складе присягу на вірність народу України, йдеться у ТСН.

ТСН згадала, як українські президенти отримували булаву

ТСН згадала, як українські президенти отримували булаву

Булаву - один з церемоніальних президентських клейнодів - Зеленський має отримати під час інавгурації. Урочиста церемонія, за законом, відбувається у Верховній Раді. Хоча деякі букмекери приймали ставки на те, що новообраний президент може домогтись її проведення на Майдані, на стадіоні чи у Маріїнському палаці. Так і сталося. Дата урочистостей найбільше залежала від спікера парламенту. Саме за поданням Андрія Парубія, депутати мали призначити церемонію. У штабі Зеленського раніше припускали, що це може бути 30 травня.

Саму церемонію депутати придумували гуртом для інавгурації першого президента Леоніда Кравчука 1991 року. Звідти й традиція присягати, поклавши руку на Пересопницьке Євангеліє - один з найцінніших першодруків в Україні. Тоді у залі залунав і гімн незалежної України. А от президентські клейноди, включно з булавою, виготовили терміново, за два тижні  1999 року. Для другої інавгурації Леоніда Кучми, яка відбулась у Палаці "Україна".

З інавгурації Віктора Ющенка у 2005-му зробили двогодинне шоу у прямому ефірі. Здобувши президентство завдяки Помаранчевій революції, він завершив церемонію на Майдані перед тисячами прихильників.

Ще помпезніше вступав на посаду Віктор Янукович, але від самого початку усе пішло шкереберть. Двері Верховної Ради перед майбутнім гарантом раптом зачинилися, а посвідчення президента, яке мало би лежати на спеціальній подушці, новообраний сховав у кишеню. Крім того, Янукович не знав слів державного гімну. Погані знаки переслідували все президентство Януковича. Напередодні інавгурації без видимих причин зруйнувався пам'ятник засновникам Києва: обвалилась задня частина човна, завалилися фігури Щека і Хорива.

Інавгурацію Петра Порошенка також затьмарила прикрість. Від спеки знепритомнів солдат почесної варти. Він захитався і впав саме у ту секунду, коли Порошенко повз нього заходив у двері Ради. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація