Про олігархів, розмову з Путіним, відсутність "посадок" та враження від політики: головне із інтерв’ю Зеленського після двох місяців президентства

Про олігархів, розмову з Путіним, відсутність "посадок" та враження від політики: головне із інтерв’ю Зеленського після двох місяців президентства

Фото: YouTube

Відео записувалось, коли президент їздив Києвом за кермом Tesla.

Увечері 17 липня на Youtube-каналі Зе!Президент, на якому часто з’являються відео про діяльність президента України Володимира Зеленського, а також агітаційні ролики, було опубліковане інтерв’ю під назвою "Відверто з президентом".

На цьому відео Зеленський їздить Києвом на автомобілі Tesla та розповідає про найбільш актуальні питання порядку денного, а також про власні враження від політики та ставлення до цього своєї сім’ї.

ТСН.ua зібрав найголовніші моменти із 15-хвилинного інтерв’ю Зеленського.

"1+1" покаже інтерв'ю Зеленського про перші два місяці на посаді президента

"1+1" покаже інтерв'ю Зеленського про перші два місяці на посаді президента

Про олігархів

Зеленський розповів у інтерв’ю про зустріч з Рінатом Ахметовим.

Зустрілися з Ахметовим, поставили умови, що ми скасуємо Роттердам+  - і ми його скасували… Він купив 200 швидких для дитячих поліклінік і лікарень. І будемо презентувати йому інвестиційний документ, щоб він вкладав (хоча він про це ще не знає) великі гроші в медицину та інфраструктуру Донбасу", - сказав він.

За його словами, це "нормальний формат роботи з олігархами". Президент упевнений, що всі олігархи, в яких немає криміналу, мають інвестувати багато грошей, "які вони різними шляхами заробили".

 "Бо якщо є кримінал, то будемо саджати. На яких нема криміналу, повинні вкладати гроші. Будуть нові правила, вони повинні платити податки. І вони знають, що ми їм не дамо бути монополістами. Від чогось доведеться відмовлятися їм. Вони всі вже про це знають",  - додав Зеленський.

Про "нормандський формат" та розмову із Путіним

За словами Зеленського, зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відбудеться через одну зустріч радників.

"Є "Нормандський формат", який не працював два роки. Ось що ми вже зробили. 12 липня була перша зустріч представників. Домовились, що буде ще одна зустріч уже більш суттєвою, і через одну зустріч намагаються зустрітися чотири лідери – це президент України, президент Росії Володимир Путін, буде (канцлерка Німеччини – ред.) Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон. Я думаю, ми наблизимось до дипломатичного вирішення цього питання", - сказав президент.

 Він також розповів, що західні партнери України були проти його прямих перемовин із президентом Росії Володимиром Путіним.

"Не дай боже, якщо будуть прямі перемовини із Росією, то знімуться санкції. Я, чесно кажучи, цієї моделі не розумію, я був впевнений, що санкції вводяться не через мої розмови з президентом РФ, а санкції вводять через те, що у нас забрали Крим і що підтримують тимчасово окуповані території. Всі партнери України проти навіть того, щоб я подзвонив Путіну. Я вирішив подзвонити Путіну, тому що це питання, насамперед, України, наших громадян", - заявив Зеленський.

За його словами, Україна має дякувати західним партнерам за підтримку, однак також повинна мати власну думку. Сама розмова стосувалась звільнення полонених.

"Президент РФ мені сказав, що "я бачу вирішення питання полонених всіх на всіх". І я йому відверто сказав, що я з радістю, але є одна ситуація, справа в тому, що список наших всіх, тих хлопців, які перебувають саме на тимчасово окупованих територіях, не співпадає зі списком людей, які контролюють наші тимчасово окуповані території. Тому всіх на всіх ми обов’язково зробимо, але давайте спочатку повернемо всіх тих, хто є в Росії, є в Криму і почнемо з моряків", - зазначив український президент.

Про тарифи

Зеленський розповів, що має на меті знизити тарифи, однак для цього потрібні "уряд і бажання".

"Треба уряд і треба велике бажання. Ми вже навіть говорили з МВФ, зі Світовим банком, вони дуже боялися, що ми будемо різко зменшувати тарифи. Не тому, що вони проти, тому, що вони не знають за рахунок кого і за рахунок чого. Щоб не було дійсно дірки в бюджеті. Тільки бажання. Ми це обов’язково зробимо. Ми вже знизили тарифи, мені здається, на 12%. Це замало, але це перший крок", - пояснив президент.

Зеленський підкреслив, що МВФ та Світовий банк не проти цього, однак вони прагнуть зрозуміти, за рахунок яких коштів відбуватиметься це зниження. Також він поділився ідеєю, над якою працюють його економісти.

"Є ідея, зараз дуже складно про неї говорити, але ідея дуже креативна. Зараз знаходять хлопці наші економічну модель, як людям, яким за 70 років, коли вже людина не може, вона не тільки на пенсії, але й фізично не може працювати, і вона вже достатньо працювала на країну по 40-50 років, як цій людині не сплачувати комуналку. Я дуже хочу, саме ті люди, які малозабезпечені. Я думаю, що у нас вийде, я дуже хочу", - розповів він.

Про антикорупційні органи та відсутність посадок

Зеленський розповів, що майже одразу після вступу на посаду президента провів зустріч із очільниками силових відомств, зокрема головами ГПУ, НАБУ та САП. Він розпитував їх про найбільш резонансні справи.

"І тут почалося найголовніше — САП каже, що в усьому винне НАБУ, НАБУ каже, що в усьому винна САП. Генпрокурор каже, що була б політична воля — ми б уже всіх посадили. Зараз уже минуло півтора місяця, і я розумію тільки одне — політичної волі моєї особистої недостатньо, немає політичної волі у наших правоохоронних органів. У когось є, але чогось їм завжди не вистачає. А коли людині не вистачає, то ми будемо робити все, щоб не вистачало країні цих людей", - заявив президент.

Про власне життя

За словами Зеленського, він прокидається щоранку о 6:30, інколи о 7 ранку. А лягає спати близько 12 години ночі. Він зазначив, що читає Facebook та гортає Instagram.

Президент також розповів, що його дружина дуже педантична, а тому серйозно ставиться до всього і неймовірно хвилюється.

"Але вона молодець. А донька звикла вже. Спочатку дуже хвилювалась. Син, загалом, радий. Він каже, що він син президента. Ми кажемо, що такого казати людям не можна. А тому він каже: "Я син ви знаєте кого", - розповів Зеленський.

Окрім цього, президент поділився власними враженнями від української політики.

"Я думав, що нікому не можна вірити. А відбулося так, що більше, ніж нікому. Тобто зовсім немає людей, яким можна довіряти. Крім нашого вузького кола. Всі брешуть. Всі беруть хабарі. Всі крадуть. І при цьому з посмішкою на обличчі. Тобто цинізм вищого рівня", - заявив Зеленський.

За його словами, сам він хоче зробити щось, аби гідно увійти в історію і щоб його та його команду поважали люди.

"Хочеться зробити щось, хочеться чесно увійти в історію. Я б хотів, щоб наша команда увійшла в історію, я хотів, щоб всі нас поважали, бо немає жодної команди президента за всі 30 років, котрих люди, якби впізнавали на вулицях, раділи і дуже поважали. Такого ще прикладу не було. Дуже хочеться, щоб ми були першими", - підсумував Зеленський.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація