Про "портфелі", коаліцію та майбутні плани: як відреагували лідери прохідних партій на результати екзитполів

Про "портфелі", коаліцію та майбутні плани: як відреагували лідери прохідних партій на результати екзитполів

Фото: УНІАН

Усі екзитполи свідчать про перемогу "Слуги народу".

Дані усіх екзитполів свідчать про те, що на позачергових парламентських виборах в Україні перемагає пропрезидентська партія "Слуга народу".

Загалом же, до парламенту, окрім "Слуги народу", проходять ще чотири партії – "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос".

ТСН.ua зібрав перші реакції лідерів цих партій після оголошення даних екзитполів.

"Слуга народу"

Першим результати цієї партії у штабі коментував сам президент України Володимир Зеленський.

"73% (73,22% голосів виборців Зеленський отримав у другому турі президентських виборів - ред.) було краще, але ми вдячні, і, чесно кажучи, я особисто і кожен з нас, ми вдячні народові Україні за підтримку", - сказав він.

Він також зазначив, що сьогодні члени партії можуть розслабитися, а от завтра на них вже чекає серйозна робота.

Окрім цього, Зеленський запросив партію Вакарчука до перемовин щодо коаліції.

"Ми будемо (пропонувати створити коаліцію - Ред.), як я і говорив раніше. Це була наша ініціатива. Ми не можемо більше наполягати, але у нас трішечки більший рейтинг, ніж у "Голоса". Але ми запрошуємо до розмови. Пана Вакарчука (запрошуємо - Ред.) з великим задоволенням", - сказав глава держави.

Також дані екзитполів прокоментував і лідер партії Дмитро Разумков.

"Це третій тур виборів. Поки в цьому сезоні їх три... Ми дякуємо усім, хто підтримав нашу політичну силу. Ми впевнені, що отримаємо гарні результати на мажоритарних округах. Я дуже сподіваюсь, що ми в короткі строки розпочнемо все те, що було обіцяно навесні", – сказав перший номер у списку політсили.

Разумков пообіцяв злагодженою командою прийти до Ради та "консолідувати всі зусилля" для реалізації завдань, які ставить українське суспільство.

"Хотілось би об'єднуватись з новими політичними силами, якщо це буде необхідно, наприклад, "Голос". Я вважаю, якщо буде конструктивний діалог, було б непогано його проводити з цією політичною силою", – сказав Разумков.

"Опозиційна платформа – За життя"

Один із лідерів партії та кум російського президента Віктор Медведчук одразу ж заявив про порушення на виборах.

"Порушення йдуть від так званих наших колег - "Опозиційного блоку", який зайняв дуже брудну нішу в своїй боротьбі проти нас. Вони дійшли до того, що один із роликів, який крутиться в соцмережах, де Юрій Бойко нібито закликає голосувати за перший номер "Опозиційний блок". Це цинізм. Це виняткова, особлива зухвалість у поведінці, але я думаю, що нічого їм з рук не зійде", - сказав Медведчук.

Він зазначив, що "ОПЗЖ" "сповнена планів та ідей" для реалізації, а саме: "мир в нашій країні, кардинальна зміна економічного курсу, поліпшення рівня добробуту, побудова успішної країни".

"Європейська солідарність"

Коментувати дані екзитполів вийшов лідер партії та експрезидент Петро Порошенко.

"Пів річний виборчий марафон в Україні нарешті завершився. І я хочу подякувати нашій команді, всім і кожному, хто сьогодні віддав голос за "ЄС". Ми зробимо все, щоб виправдати довіру. Це було нелегко. Ми були головною мішенню на цих виборів. На нас була націлене вістря російська пропаганди, п'ята колона проти нас за допомогою силових структур та топ-чиновників часів Януковича постійно влаштовувалися провокації"

"Влада при цьому крізь пальці дивилася на активність п'ятої колони. І, на превеликий жаль, нас, а не окупаційну колону… вибачте, "Опозиційну платформу", атакували", - обмовився політик.

Також Порошенко висловив жаль через те, що деякі демократичні сили не набрали 5% і не долають прохідний бар'єр. Водночас він заявив, що усе через те, що вони не послухали його заклик до об'єднання. "Ми готові в новій Раді представляти інтереси їхніх виборців". За словами Порошенка, екзитполи свідчать, що "ЄС" необхідна Раді та виборцям.

"Поза формальним розподілом на владу та опозицію, ми готові до стратегічної та ситуативної співпраці з усіма, хто підтримуватиме курс на вступ до ЄС та НАТО. Ми державники і ніколи не будемо діяти за принципом "чим гірше, тим краще", - запевнив Порошенко.

"Батьківщина"

У партії "Батьківщина" провели лише один брифінг після оголошення даних екзитполів і провела його лідерка політсили Юлія Тимошенко.

"Хочу звернутися до всіх людей, які голосували за партію "Батьківщина". Хочу подякувати тим, хто, всупереч великій інформаційній хвилі проти нашої команди, вже 20 років разом з нами. Ви 20 років вірите в нас і те, що ми разом з вами можемо змінити життя в Україні на краще. І ви правильно вірите", - каже лідерка "Батьківщини".

За словами Тимошенко, лише її команда має покроковий стратегічний план дій.  "Наша команда всі 20 років не сповідувала подвійних стандартів, стояла проти кланової системи, боролася з олігархією", - стверджує вона.

"Ми віримо в вас. Ми віримо в вас. І ми разом віримо в Україну. І не слухайте нікого, ми і надалі будемо разом будувати країну", - підсумувала Тимошенко.

"Голос"

Перший номер партії Святослав Вакарчук зазначив, що задоволений даними екзитполів.

"Перш за все, видно, що люди проголосували за зміни, і ми щасливі бути частиною цих змін. Дуже важливо, щоб ми рухалися вперед, і стара політика, незалежно від того, хто її представляє, її методи, відійшли у минуле. Партія "Голос" іде в парламент і далі міняти правила в політиці, і ми це зробимо. Ми, користуючись алегорією альпіністів, два місяці тому зібралися молодою командою і вирішили піднятися на Еверест, на вершині якого справжні зміни. Не посада, не відсотки, не влада, не слава і не гроші, ми так і називаємося - "партія справжніх змін"... Сьогодні ми зібралися у базовий табір і збираємося на ньому закріпитися, і далі рухатися ще вище", - сказав він. 

Вакарчук подякував всім, хто вірив і підтримував його команду. Він відзначив роботу волонтерів, які допомагали партії, зокрема працюючи безкоштовно, за ідею. Вакарчук також окремо наголосив, що їхня команда чи не єдина повністю відкрила всю фінансову діяльність, і всі внески витрачалися прозоро і підзвітно.

За його словами, партія підтримує все, що стосується руху України до Європи, до європейських і євроатлантичних структур, а головним є правило "закон один для всіх", невідворотність покарання за порушення закону будь-ким і створення вільних умов в економіці, коли припинять існувати олігархи, а залишаться чесні бізнесмени.

Вакарчук також розповів, над якими законопроєктами його команда буде працювати у Раді першочергово. Зокрема, це демонополізація, усунення впливу особливо багатих людей в ЗМІ, очищення судової системи.

"Сила і честь"

Першою непрохідною партією до парламенту стала "Сила і честь". Однак її лідер Ігор Смешко впевнений, що за офіційними результатами увійде до Ради.

"Ми очікуємо на перемогу. Екзитполи на президентських виборах також не показали спершу того результату, який був у мене", - сказав Смешко.

За його словами, потрібно почекати офіційних результатів, а сама партія впевнена у тому, що проходить до Ради.

14 людей на місце: парламентські вибори в числах

14 людей на місце: парламентські вибори в числах

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація