Про розпуск Ради, звільнення і припинення вогню. Повний текст і відео першої промови президента Зеленського

Про розпуск Ради, звільнення і припинення вогню. Повний текст і відео першої промови президента Зеленського

Фото: Associated Press

Він також назвав свої перші завдання на цій посаді.

Президент України Володимир Зеленський вперше виступив із промовою на посаді президента. Свою промову він виголосив під час інавгурації у сесійній залі парламенту.

Зеленський назвав свої найперші завдання на цій посаді, а також офіційно оголосив про розпуск Верховної Ради та проведення дострокових парламентських виборів.

ТСН.ua наводить повний текст першого виступу нового президента України:

Інавгураційна промова президента Зеленського

Інавгураційна промова президента Зеленського

Дорогі українці. Після перемоги на виборах мій шестирічний син сказав: "Тату, я по телевізору бачив, кажуть, що Зеленський президент. Виходить, що я теж президент". І тоді це прозвучало як дитячий жарт, але згодом я зрозумів, що насправді це істина. Тому що кожен з нас президент. Не 73%, які за мене голосували, а всі 100% українців. Це не моя, це наша спільна перемога. І це наш спільний шанс, за який ми несемо спільну відповідальність. І щойно не тільки я приймав присягу, кожен з нас поклав руку на Конституцію і кожен з нас присягнув на вірність України.

Уявіть собі гучні заголовки: "Президент не платить податки", "Президент напідпитку промчав на червоне світло", "Президент потихеньку краде, бо всі так роблять". Ви згодні, що це ганьба. Ось чому, ось що маю я на увазі, коли кажу, що кожен з нас президент. Відсьогодні кожен з нас несе відповідальність за Україну, яку ми залишаємо своїм дітям. Кожен з нас на своєму місці може зробити все для розвитку України. Європейська країна починається з кожного. Так, ми обрали шлях до Європи. Але Європа не десь там. Європа – вона ось тут. І коли Європа буде ось тут, вона буде ось тут – в Україні. І це наша спільна мрія.

Але у нас є і спільний біль. Кожен з нас загинув на Донбасі. Кожного дня ми втрачаємо кожного з нас. І кожен з нас переселенець. Ті, хто втратив власний дім. І ті, хто відчинив двері власного дому, розділивши цей біль. І кожен з нас заробітчанин. Ті, хто не знайшов себе вдома, а знайшов заробіток на чужині. Ті, хто в боротьбі з бідністю змушений втрачати власну гідність. Але ми все це подолаємо, бо кожен з нас – українець.

Ми всі українці. Не існує більших чи менших, правильних чи неправильних. Всі українці – від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Сімферополя, у Львові, Харкові, у Донецьку, у Дніпрі і в Одесі – ми всі українці. І ми маємо бути єдині, адже тільки тоді ми сильні. І сьогодні я звертаюсь до всіх українців у світі – нас 65 мільйонів. Так, не дивуйтеся. Нас 65 мільйонів. Тих, кого народила українська земля. Українці в Європі та Азії, у Північній та Південній Америці, в Австралії та Африці, я звертаюсь до всіх українців на планеті. Ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну і успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ви повинні їхати до України не в гості, а додому. Ми чекаємо на вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, нам свої знання, свій досвід і ментальні цінності. Все це допоможе нам почати нову епоху.

Скептики скажуть – це фантастика, це неможливо. А може це і є наша національна ідея – об’єднавшись зробити неможливе, всупереч усьому. Згадайте, будь ласка, збірну Ісландії з футболу на Чемпіонаті Європи, коли дантист, режисер, пілот, студент і прибиральник билися і захищали честь своєї країни. І зробили це, хоча ніхто не вірив. І це наш шлях. Ми повинні стати ісландцями у футболі, ізраїльтянами в обороні рідної землі, японцями у технологіях, швейцарцями в умінні щасливо жити один з одним, незважаючи на будь-які розбіжності.

І наше найперше завдання – припинення вогню на Донбасі. Мене часто питали, а на що ви готові заради припинення вогню. Дивне питання. А на що готові ви, українці, заради життя близьких вам людей? На що? Можу запевнити, задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. І я точно не боюсь ухвалювати складні рішення. Я готовий втрачати свою популярність, свої рейтинги, і якщо буде треба – я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир. Не втрачаючи наші території – ніколи. Історія несправедлива, це правда. Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові. Готові до діалогу, але (переходить на російську) я впевнений, що першим кроком для початку цього діалогу буде повернення всіх українських полонених.

Наш наступний виклик – це повернення всіх втрачених територій. Чесно кажучи, мені здається, це формулювання не зовсім коректне, бо неможливо втратити те, що й так наше по праву. І Крим, і Донбас – це українська земля. Де ми втратили не тільки території, ми втратили найголовніше – це людей. (переходить на російську) І сьогодні ми просто повинні, я впевнений, вони нас чують, повертати їхню свідомість. Ми втратили їхню свідомість, за ці роки влада не зробила нічого, щоб вони відчували себе українцями. Вони не чужі, вони наші, вони українці.

Ляшко: Вони розуміють українську мову.

Зеленський: Дякую, що ви продовжуєте ділити людей, пан Ляшко.

Бо українець, я хочу сказати, це не в паспорті, українець – це в серці. І я точно це знаю. Знаю від бійців, які захищають Україну, наших героїв, як україномовних, так і російськомовних. Не буває сильної армії там, де влада не поважає людей, які віддають життя за країну кожного дня. Я зроблю все, аби ви відчували повагу. Це гідне, а головне стабільне фінансове забезпечення, це ваші житлові умови, законні відпустки після виконання бойових завдань, відпочинок для вас і ваших родин. Потрібно не розповідати про стандарти НАТО, а творити це.

Безумовно, окрім війни, є ще дуже багато бід, які роблять українців нещасливими. Це шокуючі тарифи, принижуючі зарплати і пенсії, болючі ціни, неіснуючі робочі місця. Це медицина, про покращення якої говорять ті, хто ніколи не лежав з дитиною у звичайній лікарні. Це міфічні українські дороги, які будуються і ремонтуються лише у чиїсь бурхливій уяві. Дозвольте мені зараз, якщо ви дозволите, процитувати одного американського актора, який став класним президентом: "Уряд не вирішує наших проблем. Уряд і є нашою проблемою". Це просто цитата. І я не розумію, чесно кажучи, наш уряд, який тільки розводить руками і каже: "Ми нічого не можемо зробити". Це неправда. Можете. Ви можете взяти аркуш, взяти ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори.

Я думаю, що люди це оцінять. І моє обрання доводить – громадяни втомились від досвідчених, системних, надутих політиків, які за 28 років створили країну можливостей. Можливостей відкатів, потоків та дерибанів. Ми збудуємо країну інших можливостей, де всі рівні перед законом, де є чесні і прозорі правила гри, одні для всіх. А для цього до влади повинні прийти люди, які будуть служити народу. І я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень. Не було, будь ласка, моїх портретів. Бо президент не ікона, не ідол, президент – це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей, і перед кожним рішенням дивіться їм в очі.

Я можу ще багато чого сказати, але українці хочуть не слів, а дій. Тож, шановні депутати, ви призначили самі інавгурацію в понеділок. У робочий день. Я бачу в цьому плюс. Це значить, що сьогодні вечірок не буде, будемо з вами працювати. А тому я дуже вас прошу ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний Виборчий кодекс. І зробіть, будь ласка, відкриті списки. А також я прошу вас звільнити з посад голову СБУ, генерального прокурора України, міністра оборони України.

І це далеко не все, що ви можете зробити. Але для початку достатньо. У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте медалі собі. Непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду 8 скликання. Слава Україні!

І наостанок, дуже коротко. Дорогий народе, протягом свого життя я намагався робити все, щоб українці посміхалися. Я відчував так серцем, це була не тільки моя робота, це була моя місія. Наступні 5 років я зроблю все, щоб ви українці не плакали. Дякую.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація