Про що Порошенко та Меркель говорили у Берліні. Основні тези

Політики обговорили ситуацію на Донбасі, санкції проти РФ та фінансову допомогу для України. 

Сьогодні у Берліні відбулася зустріч президента України Петра Порошенка та канцлера Німеччини Ангели Меркель. ТСН.ua зібрав головні тези виступу політиків на спільній прес-конференції.

Під час свого виступу Порошенко назвав Мінські домовленості безальтернативними, і наголосив на тому, що угод мають дотримуватися всі сторони конфлікту. При цьому він додав, що РФ та проросійські бойовики порушують угоди "нормандської четвірки", затверджені у Мінську.

Порошенко у Берліні зустрівся з Меркель / Фото: Reuters

"Наша чітка і спільна позиція: альтернативи Мінську не існує. Мінськ повинен працювати, і всі сторони повинні чітко виконувати всі взяті на себе зобов'язання", - заявив український президент.

Також Порошенко наголосив, що запропоновані ним зміни в закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей відновлюють український суверенітет на цих територіях.

Порошенко у Берліні зустрівся з Меркель / Фото: Reuters

Порушення прийнятих у Мінську домовленостей констатувала і Ангела Меркель. Зокрема, вона заявила, що на Донбасі не вдалося домогтися повного припинення вогню.

"Припинення вогню на Сході України не досягнуто в повній мірі", - заявила канцлер ФРН, додавши, що в Берліні, як і раніше, не визнають "незаконну анексію Криму".

Також вона звинуватила бойовиків "ДНР" і "ЛНР" в тому, що спостерігачі ОБСЄ та співробітники Червоного Хреста не мають достатнього доступу на Схід України.

Окрім цього, Меркель наголосила, що ЄС посилять санкції проти Росії, якщо бойовики на Донбасі грубо порушуватимуть режим "тиші".

Порошенко у Берліні зустрівся з Меркель / Фото: Reuters

"Уже було сказано, якщо будуть грубі порушення, наприклад у відношенні Маріуполя, то будуть рішення з приводу посилення санкцій", - заявила вона.

Також в рамках зустрічі у Берліні Порошенко та Меркель обговорили можливе надання фінансової допомоги. Зокрема, глава держави заявив, що протягом найближчих двох тижнів Україна може отримати офіційне підтвердження про виділення Німеччиною обіцяних раніше 500 мільйонів євро.

"Ми дуже вдячні німецькому уряду за прийняте рішення про виділення 500 мільйонів євро на підтримку України, в тому числі 200 мільйонів, які будуть виділені на макроекономічну підтримку. Ми сподіваємося, що до 1 квітня угода буде підписана, завтра ми чекаємо німецьку делегацію у Києві", - уточнив Порошенко.

Окрім цього, він вкотре заявив, що сподівається на прийняття рішення щодо надання Україні безвізового режиму з країнами ЄС на саміті "Східного партнерства" у Ризі в травні цього року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація