Проект бюджету США на 2018 рік передбачає можливість надання Україні летальної зброї - ЗМІ

Проект бюджету США на 2018 рік передбачає можливість надання Україні летальної зброї - ЗМІ

Фото: Getty Images

Такого не пункту не було у попередніх бюджетах США.

Білий дім представив проект федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік, який передбачає, зокрема, допомогу Україні за різними програмами на загальну суму близько $ 350 млн.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Документ передбачає кошти Україні на програми допомоги у військовій сфері та сфері безпеки, а також у рамках програм Держдепу та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Відповідно до оприлюдненого бюджетного запиту, на 2018 фінансовий рік загальна сума коштів на програми допомоги Україні за лінією Держдепу і USAID становить майже $ 204 млн. Ці кошти передбачені на реалізацію програм у сфері охорони здоров'я, підтримки економічного зростання та сприяння впровадженню структурних реформ в Україні. Окремо, за лінією Міністерства оборони США передбачено виділення Україні допомоги у сфері оборони та безпеки на $ 150 млн.

Згідно з бюджетним запитом, ці кошти пропонується спрямувати на навчання, оснащення та консультування українських військовослужбовців, а також зміцнення потенціалу України для захисту її суверенітету і територіальної цілісності. Крім того, йдеться про надання військової техніки і спорядження, іншого оснащення та послуг військового призначення, логістичного забезпечення, розвідувальної підтримки Збройних сил і сил безпеки України. Також документ передбачає можливість надання Україні летальної зброї оборонного призначення, чого не було в попередніх бюджетах США.

Згідно з проектом консолідованого бюджету на 2018 рік пропонується збільшити фінансування програм "Міжнародне військове фінансування" (Foreign Military Financing, FMF) для країн Європи, Азії та Африки на суму до $ 450 млн, за лінією яких також може бути виділено допомогу Україні. Загалом проект федерального бюджету передбачає скорочення всіх програм допомоги з боку США країнам Європи та Азії на 60%. Частка України в поточному проекті становить більше ніж 45% від усієї американської допомоги країнам регіону.

Далі бюджетний запит має пройти вивчення та обговорення в американському Конгресі, де можуть вноситись зміни і доповнення. Таким чином, реальні обсяги допомоги Україні будуть відомі вже після завершення всього процесу проходження документа, який наразі на початковій стадії.

Посол України в США Валерій Чалий заявив, що важливою є наявність у тексті положення про надання Україні летальної зброї.

"Окремо слід наголосити, що бюджетна пропозиція Адміністрації містить положення про надання нашій державі летальної зброї оборонного призначення, що вигідно відрізняється від запитів Адміністрації в попередні роки", - сказав посол.

Нагадаємо, що раніше президент США Дональд Трамп  підписав законопроект про бюджет на 2017-й фіскальний рікВитрати США до 30 вересня становитимуть 1,2 трильйона доларів. 

Сполучені Штати можуть замінити безкорисливу допомогу Україні на кредит

Сполучені Штати можуть замінити безкорисливу допомогу Україні на кредит

Повʼязані теми:

Наступна публікація