Прокуратура може перетворитися на закриту касту без права "загального нагляду"

Прокуратура може перетворитися на закриту касту без права "загального нагляду"

Прокурор не зможе вступити в будь-який судовий процес / Фото: УНІАН

Прокурорів хочуть "звільнити" від незаможних.

Венеціанська комісія дала відповідь з приводу надісланого на експертизу нового законопроекту про прокуратуру в Україні.

Як пише журнал Вести.Репортер, відповідь була позитивною, хоча з зауваженнями.

Видання зазначає, що чинний закон "Про прокуратуру" дає право прокурорам наглядати за додержанням і застосуванням законів виконавчою владою - починаючи від райадміністрацій і закінчуючи Кабінетом міністрів.

У проекті нового закону ці функції прокуратури відсутні. У проекті закону залишили пункт, який дає право звернутися прокурорам до органів місцевого самоврядування з так званим "застереженням". Проте звернення не буде підкріплено відповідальністю за невиконання.

Функція нагляду, на думку експертів, дозволяє прокуратурі "тримати під ковпаком" і бізнес, і виконавчу владу, породжуючи корупцію.

З іншого боку, якщо зараз підприємець може поскаржитися в прокуратуру на санстанцію або екологічну інспекцію, то вже скоро українцям буде ніде шукати захисту.

"Якщо сьогодні прокуратура може приструнити контролюючі органи, то незабаром вже такої можливості не буде. І перевірок, я думаю, стане в рази більше", - говорить правозахисник Едуард Багіров.

Також прокурор не зможе вступити в будь-який судовий процес, якщо він вважає, що порушені права людини, яка не може захистити себе сама. Розробники закону пропонують малозабезпеченим і пенсіонерам звертатися до "юридичних клінік" -  центри безкоштовної юридичної допомоги.

Видання повідомляє, що юрклініки можуть не справитися з такими функціями, а ось багато прокурорів зітхнуть з полегшенням.

"Те, що урізали представництво до малолітніх та недієздатних, навіть краще, - розмірковує один із співробітників районної прокуратури Києва.

Європейські експерти неодноразово вказували на необхідність відмови від невластивої прокуратурам країн ЄС функції щодо розслідування злочинів. Однак у перехідних положеннях КПК сказано, що прокуратура виконує слідчі функції до появи ДБР. На створення Держбюро відводиться 5 років.

У новому законопроекті слідчі вже не фігурують, проте в Генпрокуратурі вважають, що все одно структура буде розслідувати справи проти чиновників, які займають особливо відповідальне становище.

Якщо законопроект набуде чинності, то військова, екологічна, транспортна спецпрокуратури підуть під ніж. Їх перетворять на відділи при регіональних прокуратурах. Можливо, що у відділах буде скромний штат, тому справи будуть розглядатися досить довго.

Розробники обіцяють, що працевлаштування в органи прокуратури стане прозорішим. Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів України буде займатися відбором кадрів, а також розбирати скарги.

Кандидату буде потрібен юридичний стаж не менше двох років. А в Генпрокуратуру можна буде потрапити тільки зі стажем у галузі права не менше п'яти років. Зазначається, що прокуратура може перетворитися в закриту касту, куди беруть тільки своїх.

У законопроекті вписали норму, за якою будь-який вплив на прокурора і неповага до нього тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Венеціанська комісія зазначила, що таке формулювання може обернутися забороною для ЗМІ та громадських активістів критикувати прокурорів.

Раніше прокурорське самоврядування обмежувалося громадською Асоціацією прокурорів. Тепер на її місці з'явиться Всеукраїнська конференція працівників прокуратури, яка буде скликатися раз на два роки, і постійно діюча Рада прокурорів.

Новий орган буде відати питаннями фінансування, призначати членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а також приймати рішення щодо припинення повноважень.

Видання зазначає, що створення кваліфікаційної комісії може ще більше посилити тенденцію до перетворення прокуратури в закриту касту.

Нагадаємо, що після канікул депутати повинні були швидко розглянути основні законопроекти, серед яких Бюджет 2014, закон про прокуратуру і довибори в Раду. Це доленосні закони, від яких залежить Угода з ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація