Проти і часткове за. Зеленський і Макрон розповіли, чи потрібно повертати Росію до ПАРЄ

Проти і часткове за. Зеленський і Макрон розповіли, чи потрібно повертати Росію до ПАРЄ

Фото: Associated Press

Російська делегація нині перебуває під санкціями.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що нині немає підстав для повернення Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. Натомість президент Франції Еммануель Макрон пояснює, що повернути РФ треба, але з обмеженими можливостями – задля захисту прав російських громадян.

Про це йшлося під час спільної пресконференції Зеленського й Макрона у Парижі.

"Ми розмовляли про це з паном Макроном. Росія поки що не виконала нічого, що повинна була виконати. На мою думку, ми не можемо говорити про зняття санкцій, поки Україна не повернула повністю наш суверенітет. І санкції захищають суверенітет України. Для повернення Росії до ПАРЄ немає нічого під цим", - зазначив Зеленський.

Натомість Макрон пояснив, для чого потрібно повернути Росію до ПАРЄ.

"Щодо питання Ради Європи. Я думаю, що є тут певні непорозуміння, є питання санкцій щодо Росії. І тут Франція постійно дотримується своєї лінії, щоб ці санкції подовжувати, доки не будуть виконані умови. Але що стосується приналежності до Ради Європи - не повинно розглядатися як санкції, тому що насправді від цих санкцій страждає не держава Російська Федерація, а громадяни Росії. Що ця приналежність означає для російських громадян? Це означає приналежність до юрисдикційного простору, це означає можливість подавати позови проти держави Російська Федерація, коли вона не виконує права. І якщо Росія буде виключена з Ради Європи, то це все унеможливить. Із головуванням Фінляндії ми розпочали процес консультацій для того, щоби повернути повною мірою Росію, щоби вона могла так би мовити, по-перше, платити внески і також при цьому не діяти як активний член Ради Європи. Тобто йдеться не про нормалізацію, ми хочемо уникнути повного виключення, повного виходу Росії з Ради Європи, тому що ми вважаємо, що це шкодитиме інтересам громадян Росії і ми хочемо забезпечити їхню можливість відстоювати свої права", - сказав Макрон.

Нагадаємо, нині російська делегація в ПАРЄ перебуває під санкціями – через агресію щодо України. Водночас регламентний комітет ПАРЄ схвалив проєкт резолюції, яка може змінити правила щодо запровадження санкцій проти делегацій. Відповідно цей крок може повернути РФ до ПАРЄ. Цей проєкт резолюції ПАРЄ має розглянути наприкінці червня.

Франція за санкції проти РФ, але проти виходу країни з ПАРЄ – Макрон

Франція за санкції проти РФ, але проти виходу країни з ПАРЄ – Макрон

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація