Психологічна травма: фахівці пояснили гостру реакцію соцмереж на результати виборів

Психологічна травма: фахівці пояснили гостру реакцію соцмереж на результати виборів

Фото: Associated Press

Чимало юзерів встигли понаписувати зайвого.

Другу добу не згасають пристрасті в соцмережах, де незадоволені результатами першого туру юзери різко висловлюються про тих, хто підтримує "не того" кандидата. За емоціями користувачі Інтернету часто не добирають слів і переходять до погроз, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Опонентів часто називають "ідіотами", "бидлом", "шлаком" та "худобою". Лідери думок більш стримані, але й вони дозволяють собі невластиві зазвичай оцінки. Політолог і телеведучий Тарас Березовець вранці в понеділок вирішив, що половина жителів України – не громадяни. "Є частина людей, які є громадянами, які усвідомлюють відповідальність за свій вибір. А люди, які є населенням. От "жовті жилети" у Франції є типовим населенням. Це так звані "желудочніки", які думають своїм шлунком", - пояснив він.

Главный и самый неприятный вывод дня голосования для страны. Более половины жителей Украины не ощущают себя её...

Опубліковано Тарасом Березовецом Неділя, 31 березня 2019 р.

Критичною точкою стає допис журналіста-переселенця з Росії Айдера Муждабаєва – він пише про зрадників, готовність розстрілювати і про втрату 6-8 областей. Цей пост видалив Facebook, але і сам автор уже визнає, що переступив межу. "Хочу попросити пробачення за цей пост. Звичайно, я не мав на увазі жодних масових розстрілів, громадянської війни, розколу – це якраз те, чого я боюся. І хотів показати якраз небезпеку такого розвитку країни. Але це мене жодним чином не виправдовує", - наголосив він.

Соціальні мережі вибухнули образливими висловами симпатиків різних кандидатів

Соціальні мережі вибухнули образливими висловами симпатиків різних кандидатів

Ближче до обіду активізуються дописувачі, які вважають неприпустимим ображати людей, бо ті мають право на власний вибір, навіть якщо він дуже не подобається іншим. "Треба дуже спокійно і виважено, з повагою всім поставитися до вибору країни, чітко усвідомити Петру Олексійовичу і всій його команді, що пану Зеленському треба підніматися до рівня президента, а не президенту і його команді опускатися до рівня шоумена", - вважає кандидат юридичних наук та екс-заступниця голови ЦВК Марина Ставнійчук.

Результаты голосований на специальных избирательных участках для голосования военнослужащих Вооруженных сил Украины в...

Опубліковано Юрієм Бутусовим Неділя, 31 березня 2019 р.

Журналіст Юрій Бутусов у своєму дописі наводить результати виборів на спецдільницях, де голосували військові на передовій, а в коментарях розгортається дискусія про те, чим є високі показники Зеленського – виявом демократії та відсутності тиску на військових чи поганою роботою командирів із особовим складом. "Теза, яка розкручувалася пропагандою президента, що вся армія за Порошенка, виявилася хибною. В армії теж є різні думки і різне бачення. І така агресивність мобілізувала як і прихильників Порошенка, так і противників", - вважає Бутусов.

Поділ на "правильних" і "неправильних" українців і зрештою розкол країни – загроза, яка налякала користувачів соцмереж. Та психологи побачили в цьому суто психологічні симптоми. "Люди, котрі спілкуються на Facebook, вважають себе учасниками якогось елітного клубу, де всі мають думати так само, як вони. І тут найбільша проблема – всіх, хто думає не так, вони банять, тим самим позбавляючи себе можливості плюралізму думок", - звертає увагу психолог Катерина Гольцберг. Нічого страшного, на її думку, не відбулося – просто користувачі соцмереж вибралися зі своїх коконів і реальність їм не сподобалася. Психологи вважають, що це банальний стрес: "Будь-яка травма переживає кілька стадій. Перша – це заперечення, друга – гнів, третя – торг, четверта – депресія, п’ята – прийняття. Ось до прийняття потрібно дійти. Почнуть видаляти пости, говорити "я інше мав на увазі".

Кореспондент ТСН Оксана Муляр

Повʼязані теми:

Наступна публікація