Путін - ху*ло в квадраті: проти Лаврова завели справу через образу російського президента

Путін - ху*ло в квадраті: проти Лаврова завели справу через образу російського президента

В кінці травня ФСБ провела в квартирі обшук Лаврова / Фото: vk.com/Сергій Лавров

Активісту загрожує до року виправних робіт.

Поліція Курська порушила проти місцевого лівого активіста Сергія Лаврова, модератора спільноти у соціальній мережі "ВКонтакте" "Путін - ху*ло в квадраті", справу про образу глави держави.

Про це активіст повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі. 

За статтею 319 КК (образа представника влади) йому загрожує до року суспільно-корисних робіт.

Лаврова звинувачують у написанні того самого тексту, за репост якого влітку в Краснодарі завели справу проти Дар'ї Полюдовой, активістки Об'єднаної комуністичної партії та організатора Маршу за федералізацію Кубані.

Пост, опублікований в співтоваристві "Путін - ху*ло в квадраті" 8 серпня 2014 року, проголошував: "Путін, ти заї*ав зі своїми дружками олігархами. Ми, вільні громадяни Росії, говоримо тобі: іди на х*й. Хто хоче відправити Путіна на х*й - ставте тут лайк. Якщо ви проти російської влади - тоді йди сюди. Перепост вітається!"

Курський активіст прямо визнає, що саме він написав цей текст.

У вівторок Лавров був викликаний на допит до старшого дознавача міського ВП-2 майора поліції Світлани Кореловой. У середу активіст з'явився туди з адвокатом Андрієм Мінайловим. Лавров подав письмову заяву про відмову від давання показань у відповідності зі статтею 51 Конституції країни, а також зауважив, що у справі відсутня заява потерпілого, необхідна для початку кримінального переслідування за 319-ю статтей КК, і заявив клопотання про особистий допит Путіна. "Дізнавач Корелова Світлана Олександрівна сильно нервувала. В кінці вона сказала, що віддасть справу в ФСБ і вже вони будуть вирішувати, що з цим робити", - написав Лавров.

Після допиту активіст сфотографував Корелову. "Фотографуватися вона дуже не хотіла", - зауважив він.

Справа, відкрита за 319 статтей проти Полюдовой, була закрито невдовзі після порушення як раз тому, що адвокат активістки Андрій Сабінін домагався очної ставки Путіна зі своєю клієнткою.

У червні повідомлялося, що регіональне УФСБ відкрило проти Лаврова, який також модерує ВК-спільноту "Російський спецназ опозиції ім. Чапаєва", справу за частиною 2 статті 280 КК (публічні заклики до екстремізму через Інтернет), що передбачає до п'яти років колонії. Справу було порушено за публікацію активістом на особистому Youtube-каналі сюжету "Готовий прибрати Путіна - тоді вступай в спецназ опозиції Чапаєва". У ролику чергуються знімки Володимира Путіна з вищими російськими чиновниками та олігархами і фотографії лих, що спіткали Росію з 2000 року. Відеоряд супроводжується піснею "Священна війна". В анотації дано посилання на спільноту, яку модерує Лавров. З 16 серпня 2014 року сюжет набрав лише 2679 переглядів.

В кінці травня ФСБ провела в квартирі Лаврова обшук. Серед вилученого виявилися комп'ютери активіста, а також листи, отримані ним від Полюдовой.

При цьому оперативник, який проводив обшук, заявляв, що за її підтримку проти Лаврова можуть порушити ще одну справу.

Про хід розслідування "екстремістської" справи проти активіста інформації немає.

Повʼязані теми:

Наступна публікація