Путін попросив Меркель "вплинути" на Київ у зв’язку з конфліктом біля Керченської протоки

Путін попросив Меркель "вплинути" на Київ у зв’язку з конфліктом біля Керченської протоки

Фото: Reuters

У Кремлі озвучили черговий набір штампів антиукраїнської пропаганди.

Канцлер Федеративної республіки Німеччина Ангела Меркель ініціювала телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це повідомляє прес-служба глави російської держави.

Причиною названо "небезпечний інцидент" в морі за участі російських військових, які захопили три українських судна з понад двома десятками людей на них. Згідно з версією Кремля, винна в цьому Україна. "Путін дав оцінку провокаційним діям української сторони, грубого порушення норм міжнародного права її військовими кораблями, котрі навмисно проігнорували правила мирного проходу в територіальному морі Російської Федерації", - повідомляє прес-служба глави РФ.

Хроніка подій: як росіяни таранили український рейдовий буксир

Хроніка подій: як росіяни таранили український рейдовий буксир

Також Путіним була "висловлена серйозна стурбованість у зв'язку з рішеннями Києва про приведення своїх збройних сил в повну боєготовність і оголошення воєнного стану". "Акцентовано, що українське керівництво несе всю повноту відповідальності за створення ще однієї конфліктної ситуації і пов'язані з цим ризики. Все це явно зроблено з урахуванням передвиборної кампанії в Україні. Путін висловив надію, що Берлін вчинить вплив на українську владу з тим, щоб утримати її від подальших непродуманих кроків", - заявили у Кремлі.

Як повідомлялося, на позачерговому засіданні Верховної Ради 26 листопада депутати розглянули та підтримали пропозицію РНБО про введення воєнного стану в десяти областях України. "За" проголосували 276 нардепів. Президент Петро Порошенко подякував парламентарям за це рішення та пояснив, що запровадження воєнного стану передбачається лише у випадку наземної операції регулярних військ РФ проти регіонів, яких не торкнулася попередня агресія у Криму та на Донбасі. Також глава держави запевнив, що дія указу поширюватиметься на області, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки україно-молдовського кордону і вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів. "Якщо нам вдасться уникнути цього сценарію, права і свободи громадян України не будуть обмежуватися. Указ передбачає право президента, як тільки російський солдат перетне кордон, не втрачати жодної секунди для того, щоби забезпечити захист української землі", - наголосив він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація