Путін веде гібридну війну в Україні, аби зберегти свою владу - експерт із Росії

Путін веде гібридну війну в Україні, аби зберегти свою владу - експерт із Росії

Путіну не вигідно вести повномасштабну війну в Україні / Фото: Reuters

Повномасштабна війна привела б режим Путіна до краху.

Путіну вигідно підривати Україну, аби зберегти свою владу в Росії. Таку думку висловила старший науковий співробітник інституту Брукінгса в США Лілія Шевцова в інтерв'ю для Української правди.

Шевцова говорить, що для збереження режиму Путіна, який зараз скидається на модель обложеної фортеці, важливо шукати зовнішнього ворога, аби відвернути увагу російського суспільства від внутрішніх проблем у країні та об'єднати народ. А Україна – основний претендент на звання зовнішнього ворога. "Але, звичайно, Україна - не як основний і єдиний ворог, а у зв'язці із Заходом і Сполученими Штатами. Саме цей темний, величезний ворог може бути реальним консолідуючим фактором для Путіна і еліти", - пояснює Шевцова.

Для того, аби підтримувати свою оборонну модель та ідею зовнішнього ворога Путін використовує різні види війни, зокрема, військову, митну, економічну, газову, інформаційно-пропагандистську.

Як зазначає експерт, Путін буде користуватися всіма цими засоби, аби поступово підривати Україну. "Якщо Путіну вдасться тактика примусу України до миру на його умовах, він продовжить в будь-якому випадку. Продовжить економічний, фінансовий підрив України, чекатиме дефолту. Буде використовувати такі фактори, як кооптація - підкуп частини української політичної еліти - зв'язка з вашими олігархами", - говорить Шевцова.

Вона також зазначила, що, не зважаючи на свої погрози взяти Київ за два тижні, Путін не буде захоплювати всю Україну, оскільки потопить сам себе. "Путін розуміє, що це буде згубно для нього. І він усвідомлює, і Кремль розуміє, яка більш здорова в рамках їх раціональності політика, - підривати поступово, не давати встати на ноги. Ця політика може, по-перше, привести до деескалації санкцій, по-друге, - до продовження конфлікту, який розширює поле маневру для Кремля", - зауважує експерт.

Нагадаємо, авторитетний український дипломат Богдан Яременко вважає, що повномасштабної війни із Росією не буде, адже їй залишилося кілька місяців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація