Путін запропонував, а його не слухаються: як відреагували на ідею провести референдум на Донбасі

Путін запропонував, а його не слухаються: як відреагували на ідею провести референдум на Донбасі

Фото: Reuters

І Україна, і США ідею проведення референдуму відкидають

Президент Росії Володимир Путін на зустрічі у Гельсінкі запропонував президентові США Дональду Трампу провести референдум на Донбасі. Про це кремлівський очільник начебто розповів на засіданні із російськими дипломатами, присвяченому закритій частині зустрічі у столиці Фінляндії.

Як повідомляє Bloomberg із посиланням на двох осіб, які брали участь у цьому засіданні, Трамп начебто попросив Путіна не обговорювати цю ідею під час прес-конференції після їхньої зустрічі, щоб дати йому час усе обдумати.

Російське державне інформаційне агентство "Інтерфакс" із посиланням на джерела повідомило, що пропозиція Путіна полягала у проведенні на окупованих територіях Донбасу референдуму, під час якого місцеві мешканці мають висловитися щодо статусу цих територій. При цьому мови про відокремлення від України не йде - за задумом Путіна, окуповані нині території мають стати автономією у складі української держави.

"Йдеться про те, щоб жителі Донбасу законним способом могли в правовому полі висловитися щодо надання окремим районам автономії в складі України, щоб Київ надав регіону відповідні політичні права", - підкреслило джерело.

Путін попросив Трампа більше тиснути на Україну

Путін попросив Трампа більше тиснути на Україну

Міністерство закордонних справ Росії підтримало проведення референдуму. Офіційний представник відомства Марія Захарова заявила: "Якщо міжнародне співтовариство і, насамперед, США не змогли змусити Київ виконати Мінські домовленості, так можна обговорити інші опції врегулювання внутрішньоукраїнської кризи".

Але і Україна, і США ідею проведення референдуму відкидають.

Речник Ради національної безпеки США Гаррет Маркіз заявив, що Білий дім не розглядає пропозицію Путіна. Посадовець зазначив, що можливість для проведення референдуму не передбачена Мінськими угодами. Більше того, таке волевиявлення на неконтрольованій території України буде нелегітимним.

Пізніше таку ж думку висловила офіційний представник Державного департаменту США Гезер Нойєрт.

"Адміністрація не розглядає підтримку референдуму у Східній Україні. "Референдум" не матиме легітимності. Ми продовжуємо підтримувати Мінські домовленості з вирішення конфлікту на Донбасі", - написала вона у Twitter.

В Україні були більш жорсткими у висловлюваннях щодо пропозиції Путіна.

Віце-спікер Верховної Ради і представник України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко порадила російському президентові провести референдум у власній країні, наприклад, щодо підняття пенсійного віку.

"Ніяких референдумів під дулами автоматів, і з розміщеними під школами й дитсадками окупованого Донецьку й Луганську російськими танками; ніяких референдумів, організованих на територіях, де 4 роки мізки громадянам промиває російська пропаганда й лайфньюси, що залякують людей "фашистами і хунтою"; ніяких референдумів, організованих маріонетками Кремля на окупованих Кремлем землях не буде", - наголосила вона.

Геращенко також зазначила, що жодних референдумів у Мінських угодах нема, а є місцеві, регіональні вибори, які мають відбуватись згідно з українським законодавством, під егідою міжнародних організацій, зокрема БДІПЛ та ОБСЄ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зі свого боку заявив, що ніхто не вірить в ідею Путіна провести референдум на Донбасі.

"Ніхто, буквально ніхто не вірить у будь-яку можливість вільного і чесного волевиявлення на Донбасі в умовах російської окупації. Щодо політичних та юридичних аспектів всім і так все зрозуміло", - зазначив міністр.

Клімкін вважає, що за допомогою "референдуму" Кремль хоче здійснити "федералізацію" України і врешті "розвалити" її.

"Росію Донбас зовсім не цікавить, і наші, українські громадяни на Донбасі, звичайно, теж. Згадайте російські пасажі про федералізацію України, і ви одразу зрозумієте, що це не про Донбас. Це свого роду "репетиція", яку Кремлівський режим штовхатиме, щоб розвалити нашу країну. Їм це не вдасться!", - зазначив голова МЗС України.

Кремль давно намагається нав'язати так звану федералізацію Україні. З подібною вимогою виступали учасники проросійських мітингів у південно-східних областях 2014 року, підсумком яких стали захоплення адміністративних будівель сепаратистами.

В Україні проросійські сили також намагаються проводити "тиху федералізацію". Депутати різних місцевих рад звертаються до президента з проханням більшої автономії, але з'ясувалось, що звернення організовувалися за гроші, отримані з Москви. Куратором спецоперації виявилася відома комуністка Алла Александровська.  

У червні цього року Путін в інтерв'ю австрійському телеканалу ORF. заявив, федералізація України та відмова від НАТО могли б вирішити "українську проблему". Більше того, на думку Путіна, питання федералізації - одне з "найгостріших" в Україні.

У березні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив про готовність провести референдум з питання державного устрою України, але, за його словами, майже 90% українців проти федералізації. Порошенко в інтерв'ю Euronews заявив, що Україна є унітарною державою і не погодиться з будь-якою формою тиску.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація