Рада дала старт реформі річкового транспорту в Україні: парламентарі у першому читанні ухвалили законопроєкт

Рада дала старт реформі річкового транспорту в Україні: парламентарі у першому читанні ухвалили законопроєкт

Заканопроєкт підтримали 243 нардепи

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект 1182-1-д "Про внутрішній водний транспорт", який дає старт реформі річкових перевезень в Україні. Законопроект має на меті перетворити Дніпро на потужну транспортну артерію та запровадити ефективну річкову логістику. Відповідне рішення підтримали 243 народних депутата.

Законопроєктом регулюється функціонування річкового транспорту в Україні та інфраструктури, необхідної для курсування кораблів українськими річками, зокрема шлюзів.

У разі ухвалення закону у другому читанні в уряді очікують на лібералізацію ринку внутрішніх річкових перевезень. Зокрема, в українські річки дозволять заходити іноземним кораблям. Плату за проходження суднами шлюзів, встановлених на великих річках України, буде скасовано, а портові збори — знижено.

"Ми приймаємо цей законопроект, щоб збільшити вантажоперевезення по українських річках до 30 мільйонів тонн на рік! Це сильно розвантажить автомобільні дороги та залізничні дороги України, адже дві річкові баржі з вантажами - це приблизно 250 вантажівок-фур! Річкові судна - найекологічніший, найдешевший та ефективний вид транспорту, який не міг розвиватися через відсутність базового закону", - аявив УНІАН один зі співавторів законопроекту Артем Ковальов, голова підкомітету Верховної Ради з річкового транспорту.

Крім цього, очікується, що остаточне ухвалення закону дозволить розвивати міжнародні річкові транспортні шляхи, зокрема шлях Е-40, який має з'єднати Чорне та Балтійське моря та надати Білорусі вихід до моря.

"Прийняття проєкту акта сприятиме створенню здорової конкуренції на ринку перевезень, покращенню інвестиційного клімату в секторі внутрішніх водних шляхів, стимулюванню розвитку суднобудівної та судноремонтної галузей", — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зазначається, що нардепи під час засідання розглянули також такі документи:

  • проєкт Постанови Верховної Ради України про скасування рішення Верховної Ради України від 16 квітня 2020 року про прийняття в цілому як закону проекту Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури";
  • проєкт Постанови Верховної Ради України про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 16.04.2020 року про  прийняття в другому читанні як закону проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні";
  • проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії;
  • проєкт Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів;
  • проєкт Закону України про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві;
  • проєкт Закону України про внутрішній водний транспорт;
  • проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії та питання сертифікації оператора системи передачі);
  • проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення відповідальності за формування системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування;
  • проєкт Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація