Рада готується відповісти польському Сенату щодо антиукраїнської постанови про Волинську трагедію

Рада готується відповісти польському Сенату щодо антиукраїнської постанови про Волинську трагедію

Борис Тарасюк / Фото: УНІАН

Депутатська група зі зв'язків з Польщею робила все, щоб цей документ не було ухвалено. 

Український парламент готує постанову у відповідь на прийняття польським Сенатом постанови із закликом встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Про це під час погоджувальної ради заявив заступник голови комітету у закордонних справах Борис Тарасюк, передає Українська правда.

Постанову Сенату він назвав "антиукраїнською за своєю сутністю".

Він зауважив, що він та віце-спікер  Оксана Сироїд понад три тижні тому направили польській стороні проект спільної заяви, однак досі немає відповіді.

Також парламентар наголосив, що депутатська група зі зв'язків з Польщею робила все, щоб цю постанову не було прийнято. "Ми наступного тижня внесемо пропозицію про прийняття заяви Верховної Ради", - сказав він.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що з цього приводу слід провести окрему нараду. 

Як відомо, правляча партія "ПіС" знана своїми праворадикальними поглядами. Раніше сенатор від неї та відомий польський історик Ян Жарин заявляв, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу. Він вважає, що Україна не зможе інтегруватися в європейський культурний простір, якщо прославлятиме і шануватиме ОУН-УПА.

Польський Сейм ще у 2013 році, до перемоги ПіС на виборах, відмовився назвати Волинську трагедію "геноцидом" поляків. Формулювання "геноцид" підтримали лише 212 депутатів з 231 необхідних для його ухвалення. Тодішній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав "не загострювати" позицію в справі Волинської трагедії, нагадавши, що 5 років тому польський парламент вже визнавав ті події "етнічною чисткою". Він наголошував, що з цього часу насправді нічого не змінилося та звертав увагу, що "гостріше формулювання" негативно вплине на перспективи європейської інтеграції України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація