Рада підтримала церковну автокефалію: Порошенко заявив про "кінець руського міра", а Новинський про "ігри з вогнем"

Рада підтримала церковну автокефалію: Порошенко заявив про "кінець руського міра", а Новинський про "ігри з вогнем"

Фото: УНІАН

Депутати проголосували за звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Україні церковну незалежність.

Верховна Рада України підтримала звернення до Вселенського патріарха Варфоломія, котре вже дістало схвалення єпископів УПЦ Київського патріархату і УАПЦ. Натомість у Кремлі вже заявили про новий церковний розкол, а проросійські депутати парламенту розкритикували ініціативу президента Петра Порошенка, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Стежку на береги Босфору в резиденцію Вселенського патріарха українські політики торували не одне десятиліття, а сам патріарх Варфоломій теж гостював у Києві, але найзаповітнішого - незалежності для української православної церкви – з його рук досі так і не отримували. Проте з одного вигляду глави держави вранці на засіданні ВР можна було зробити висновок, що справа близька до вирішення, як ніколи раніше – таким задоволеним президента в його оточенні не бачили з дня здобуття безвізу. Порошенко особисто прийшов просити депутатів підтримати звернення, хоч за подібний документ Верховна Рада вже голосувала кілька років тому. "Для нас, для мене, як президента, для вас, як депутатів, залишатися осторонь значило би підтримати статус-кво, вигідний Москві. А я давно попереджав, - вибачте, цитую сам себе: "Ми не будемо байдуже спозирати за втручанням іншої держави в наші церковні справи..." Такий Томос зміцнить нашу незалежність. Він видалить рудименти того політичного проекту, назвати який "руським міром" придумали, до речі, саме ієрархи РПЦ. То вже потім цю небезпечну для України політичну єресь підхопила світська влада Російської Федерації", - наголосив у своєму виступі український лідер.

У Кремлі вважають, що дії Порошенка "спрямовані на розкол церкви"

У Кремлі вважають, що дії Порошенка "спрямовані на розкол церкви"

Дозволи на автокефалію від Вселенського патріархату отримували Грузія, Болгарія та Сербія, а Україна залишалася осторонь через внутрішньоцерковні суперечності. Українська церква Московського патріархату, що перебуває у вертикалі Російської православної церкви, виступає категорично проти. Вірні їй депутати від "Опозиційного блоку" вийшли на парламентську трибуну висловити незгоду. "Держава не повинна втручатися в релігійні питання. Все це повинно вирішуватися керівниками релігійних установ і мирянами, а політики повинні приймати участь у цьому процесі тільки як рядові прихожани. Я ніколи не повірю, що владика Онуфрій може керуватись кимось ззовні країни, тому що він патріот і людина, яка служить Богу", - заявив керівник фракції Юрій Бойко. І хоча Порошенко переконує, що в разі створення єдиної церкви жодна інша не зазнає утисків, а парафіяни, як і раніше, самі обиратимуть, до якого храму іти, "Опоблок" разом із групою "Відродження" голосують протии і навіть погрожують президенту небесною карою. "Гра з церквою у своїх передвиборчих технологіях – це гра з вогнем. Він не буде знати, звідки з неба на нього буде сипатися гарячу вугілля за це", - твердить нардеп від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський.

Натомість релігієзнавець і депутат від "Народного фронту" Віктор Єленський вважає, що боротьба іде не за гроші, а за владу і впливи, а рішення Вселенського патріарха на користь України різко загострить стосунки Константинополя і Москви. "Патріарх Московський дуже чітко сказав, що Київ – це наш Єрусалим і наш Константинополь, тому ми не можемо його упустити. Я дуже вболіваю, і дуже побоююсь за долю патріарха Варфоломія. Я знаю, наскільки підступно і масштабно діють спецслужби Російської Федерації, російська дипломатія", - зізнався нардеп. В оточенні ж президента очікують на позитивне рішення Вселенського патріарха вже у липні, коли Україна відзначатиме чергову річницю хрещення Русі.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація