Рада підтримала закон про нацбезпеку, наблизивши Україну до НАТО

Рада підтримала закон про нацбезпеку, наблизивши Україну до НАТО

Фото: УНІАН

Ухвалення закону має стати значним кроком на шляху до запровадження стандартів Альянсу.

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за президентський законопроект "Про національну безпеку України".

Відповідне рішення підтримали 248 народних депутати, не голосували у повному складі фракція "Опозиційного блоку" та група "Відродження", з групи "Воля народу" проголосував один депутат, а з Радикальної партії Олега Ляшка - троє. 

До того ж перед голосуванням парламент розглянув 428 поправок до законопроекту, більшість із яких стосувалися повноважень СБУ, проте Рада їх не підтримала.

Зазначимо, законопроектом, зокрема, визначається, що керівництво у сферах національної безпеки і оборони, відповідно до Конституції України, здійснює президент. Міністерство оборони України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань нацбезпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період. У межах повноважень, наданих відповідно до Конституції, сектор безпеки і оборони підлягає демократичному цивільному контролю. Система цивільного контролю складається з контролю з боку президента, парламенту, уряду, Ради національної безпеки і оборони, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, судового та громадського контролю.

Окрім цього законопроектом було визначено фундаментальні національні інтереси України: інтеграція в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір; набуття членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами.

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила законопроект про національну безпеку в першому читанні 5 квітня. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація