Рада підтримала законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки

Рада підтримала законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки

Фото: УНІАН

Нардепи зробили крок до створення нового бюро

Верховна Рада України на засіданні 3 вересня підтримала в першому читанні законопроєкт, яким створюється Бюро економічної безпеки, яке здійснюватиме заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування і використання фінансових ресурсів держави.

За ухвалення відповідного законопроєкту №3087 проголосували 245 нардепів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєктом пропонується створити Бюро економічної безпеки, яке здійснюватиме заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування і використання фінансових ресурсів держави.

"При цьому розслідування порушень, які віднесено до компетенції БЕБ, зможуть здійснювати винятково детективи БЕБ. Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень іншому органу досудового розслідування. Інші правоохоронні органи в разі отримання інформації про можливе скоєння злочину, віднесеного до підслідності БЕБ, зобов`язані будуть внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань і упродовж трьох робочих днів прокурор зобов`язаний передати всі матеріали кримінального провадження в БЕБ для подальшого здійснення досудового розслідування", - йдеться в документі.

Зазначається, що законопроєктом встановлено максимальну кількість працівників - не більше 3000 осіб, визначено вичерпний перелік підстав припинення повноважень, їх особливий правовий і соціальний захист, належні умови оплати праці.

Також визначено процедуру конкурсного відбору Директора БЕБ і його заступників. "Конкурсна комісія формується з 6 осіб: трьох осіб, визначених Кабінетом Міністрів України, і трьох осіб, визначених Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій донорів, які упродовж останніх двох років надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання та протидії корупції, боротьби з економічними злочинами. При цьому особи, які з 2010 до 2015 року працювали в підрозділах правоохоронних органів, що займаються економічними злочинами, або в органах прокуратури не зможуть працювати в БЕБ", - йдеться в документі.

Зазначається, що в складі центрального управління БЕБ діятиме підрозділ внутрішнього контролю з метою запобігання, виявлення і відповідного реагування на прояви корупції, а також з метою контролю за дотриманням професійних та етичних стандартів працівників БЕБ.

Крім того, передбачено ліквідацію податкової міліції, а також підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

Верховна Рада корегуватиме бюджет на позачерговій сесії

Верховна Рада корегуватиме бюджет на позачерговій сесії

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація