Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Фото: УНІАН

Парламентарі підтримали законопроєкт Зеленського.

Верховна Рада України під час засідання 31 жовтня проголосувала в другому читанні за законопроєкт № 1031 про відповідальність за незаконне збагачення.

Рішення підтримали 259 депутатів.

Згідно з документом, Кримінальний кодекс України пропонується доповнити статтею 368-5 "Незаконне збагачення", яка визначає, що набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких перевищує її доходи на понад 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (225 тисяч гривень), карається позбавленням волі терміном від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до 3 років.

Як зазначається, йдеться про грошові кошти (зокрема, готівку, гроші, що розміщено на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, зокрема криптовалюти, обсяг зменшення фінансових зобов`язань, а також роботи чи послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, у лютому Конституційний Суд України визнав статтю про незаконне збагачення "такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною)". Зазначимо, що саме впровадження статті про незаконне збагачення у 2015 році було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Рішення КС одразу розкритикували різні політичні сили. Водночас, тодішній президент Петро Порошенко пообіцяв після оприлюднення рішення щодо статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення внести до Верховної Ради новий законопроєкт щодо відповідальності чиновників за незаконне збагачення. Він пообіцяв, що проєкт закону у новій редакції буде виписаний так, "що комар носа не підточить".

Своєю чергою ЄС, США, МВФ та Світовий банк вважають, що нові законопроєкти щодо поновлення статті про незаконне збагачення у Кримінальному кодексі, зокрема й запропонований тодішнім президентом Петром Порошенком, не можуть стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією та повинні бути переглянуті.

3 червня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт президента України Володимира Зеленського про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Він пропонує цивільну конфіскацію незаконно отриманого майна, а також можливість притягнути до відповідальності осіб, які здійснили злочин у попередні 3 роки до ухвалення законопроєкту. Однак Рада 6 червня відмовилась розглядати цей документ.

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про покарання за незаконне збагачення

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про покарання за незаконне збагачення

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація