Рада вимагає від Путіна скасувати указ про спрощення громадянства РФ мешканцям Донбасу

Рада вимагає від Путіна скасувати указ про спрощення громадянства РФ мешканцям Донбасу

Фото: Associated Press

Парламент ухвалив постанову про звернення до міжнародних організацій та урядів країн щодо засудження дій РФ.

Верховна Рада вимагає від президента РФ Володимира Путіна скасувати указ про спрощення отримання російського громадянства мешканцям окупованих території Донецької та Луганської областей.

За відповідну постанову проголосували 230 народних депутатів.

"У такий спосіб Кремль черговий раз свідомо та цинічно порушив основоположні принципи міжнародного права. Попередня практика протиправного використання Росією інституту громадянства на окупованих територіях свідчить про її примусовий та дискримінаційний характер, є інструментом вчинення злочинів проти людяності та має наслідком порушення прав людини. РФ вчергове порушила державний суверенітет та територіальну цілісність України, міжнародне право і міжнародні угоди. Такі недружні дії керівництва РФ є грубим втручанням у внутрішні справи України та підтвердженням і посиленням незаконної окупації українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у поствиборчий період", - йдеться у документі.

Як наголосили у парламенті, цими діями Кремль вчергове розвінчав ключову тезу російської пропаганди про "внутрішньоукраїнський конфлікт".

"Особливу стурбованість парламенту України викликає той факт, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем і в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії з обґрунтуванням нібито захисту своїх громадян, які проживають за межами РФ. Легітимізація незаконного за міжнародно-правовими стандартами видавання паспортів РФ за так званим південно-осетинським та придністровським сценаріями - це спроба виправдати, легітимізувати та розширити військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу", - зазначається у постанові.

До того ж у Раді вважають, що своїм указом Путін створює правові умови для можливості офіційного застосування Збройних сил РФ проти України.

"Це пов’язано з тим, що російське законодавство дозволяє використовувати збройні сили для захисту громадян РФ за межами території РФ", - пояснили автори документа.

Окрім цього парламент звернувся до ООН, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн ЄС, США, Канади, НАТО, диппредставництв іноземних держав в Україні щодо рішення керівництва РФ, закликаючи засудити деструктивні дії РФ, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні, а також посилити спільні з Україною зусилля з протидії агресивним діям РФ та вжити заходів щодо посилення режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти РФ.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін своїм указом спростив процедуру надання російського громадянства жителям самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР". Українські дипломати висловили рішучий протест проти цього. Президент Петро Порошенко виступив із терміновим зверненням щодо цієї ситуації. Дії РФ засудили і в штабі переможця президентських виборів Володимира Зеленського. В українському уряді закликали мешканців окупованих територій не приймати російські паспорти.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація