Рада не визнала вибори до Держдуми Росії

Рада не визнала вибори до Держдуми Росії

Фото: УНІАН

Відповідне рішення ухвалили 264 народних обранці. 

Сьогодні, 20 вересня, під час засідання Верховної Ради народні депутати підтримали постанову про невизнання легітимності виборів до Держдуми Росії.

У тексті документу вказано, що через незаконне проведення виборів на тимчасово окупованій території Криму проведення виборів до Державної Думи є порушенням Конституції та законів України, основних принципів та норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, Резолюції Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 року на 68-й сесії Геннсамблеї ООН та інших міжнародно-правових актів. 

У зв'язку із цим парламентарі вирішили не визнавати легітимність виборів до Держдуми і закликати Радбез та Генасамблею ООН, парламенти іноземних країн та міжнародних організацій до такого ж кроку.

"Не визнавати легітимність виборів до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання, їх результатів та юридичних наслідків, та відповідно, складу, повноважень, актів та рішень Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання", - йдеться у тексті.

Постанову підтримали 264 депутати. 

Нагадаємо, 18 вересня Москва вперше організовувала вибори до свого парламенту на окупованих українських територіях – в Криму і Севастополі. Україна відмовила Росії в організації виборів на своїй території. Відмова стосується і російських дипломатичних представництв – посольства і консульств. Також, рішення України про цілісність і суверенітет підтримали й інші країни - Румунія, Латвія, Швеція та Франція.

Кожна з країн не визнає результати виборів до Державної думи Російської Федерації в окупованому Криму.

Своєю чергою, у МЗС Франції наголосили, що не визнають ані легітимність організації, ані результати голосування, яке відбулось в Криму 18 вересня цього року.

19 вересня, Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів не визнавати результати виборів до Держдуми РФ у частині голосування на території окупованого Кримського півострова.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація