Рада звільнила ЦВК: які фракції підтримали відставку, а які не дали жодного голосу і чому

Рада звільнила ЦВК: які фракції підтримали відставку, а які не дали жодного голосу і чому

Фото: УНІАН

За відповідне рішення в цілому проголосував 341 нардеп.

Верховна Рада звільнила увесь склад Центральної виборчої комісії. За відповідне рішення в цілому проголосував 341 нардеп. Хто у парламенті проголосував за відставку Центрвиборчкому, а які фракції не дали жодного голосу, у сюжеті ТСН.19:30.

Питання щодо зміни складу ЦВК порушили наприкінці минулого тижня. Подейкували, що в парламенті не набереться потрібних 300 голосів, а тому одними депутатами від "Слугами народу" не обійшлося.

У порядку денному документу про припинення роботи ЦВК не було, але кадрові питання можна розглядати і без цього. Це депутати і зробили. 

Представник президента Руслан Стефанчук заявив, що підставою для звільнення Володимир Зеленський вважає численні порушення в роботі комісії: "ЦВК проявляла політичну упередженість, наслідком чого стали численні позови".

У профільному комітеті Ради питання розлянули ще в середу. Там кажуть, що аргументи президента їх переконали. Крім того, прибічників вистачило і в парламенті. "Інституції – це єдине, що тримає державу. Коли до них немає довіри, то їх треба перезавантажувати", - каже Альона Шкрум з фракції "Батьківщина".

Розпуск ЦВК: "Голос" та "ЄС" не підтримали відставку комісії

Розпуск ЦВК: "Голос" та "ЄС" не підтримали відставку комісії

Загалом, за звільнення членів ЦВК депутати голосували так: "Слуга народу" за - 244, ОПЗЖ за - 33, ЄС - 0, "Батьківщина" за - 20, група "За майбутнє" за - 15, "Голос" - 0, позафракційні за - 29.

Партії "Голос" та "Європейська солідарність" виступили проти. "Центральна виборча комісія має бути рівновіддаленою від усіх політсил. Саме тому у ній представники усіх політсил – і влади, і опозиції", - заявив лідер "ЄС" Артур Герасимов. 

У партії Вакарчука звільнення, кажуть, відбулося за надуманими обставинами. "За надуманими підставами ми звільняємо орган щодо якого, підкреслюю – зазначено сім років каденції та 300 голосів. Саме для того, щоб забезпечити тяглість цього органу", - сказав Сергій Рахманін. 

Крім того, членів комісії навіть не запросили до Ради для розмови. Прихильники відставки - невблаганні. Дискусію не затягували. "За" проголосували і більшість депутатських груп та фракцій, і позафракційні. Жодного голосу не дали лише "Європейська солідарність" та "Голос". 

Упродовж трьох днів депутатські фракції мають подати свої пропозиції щодо нових кандидатур. Після їх затвердження список направлять президенту, від нього у вигляді постанови знову повернеться до паралменту на голосування. Центральна виборча комісія виконуватиме свої повноваження, аж поки не призначать нових членів.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк. 
 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація