КСУ та боротьба з корупцією: посли G7 презентували план реформ для України

КСУ та боротьба з корупцією: посли G7 презентували план реформ для України

Фото: Associated Press

Посли G7 наголосили на необхідності зміцнення антикорупційних інститутів і реформуванні судової влади.

Посли країн "Великої сімки" (Велика Британія, США, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) в Україні розробили поради для проведення судової та антикорупційної реформи. Зокрема, пропозиції стосуються реформування Конституційного суду.

Про це йдеться на сторінці послів G7 в Україні у Тwitter.

"Наприкінці минулого року наші українські партнери попросили поради послів G7 щодо кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади у відповідь на проблеми, спричинені рішенням Конституційного суду у жовтні та до цього", — йдеться в повідомленні.

Реформування КСУ:

  • тимчасово запровадити помірне збільшення кворуму ухвалення рішень КСУ;
  • відкласти поточні процедури відбору суддів КСУ до введення нових правил відбору;
  • встановити чіткий і прозорий конкурсний процес відбору суддів КСУ за значної участі міжнародних служб у перевірці всіх кандидатів. Посилити дисциплінарне провадження та етичні вимоги до суддів КСУ;
  • неупереджене відкрите обговорення справ та голосування суддів КСУ;

Крім того, у документі викладені рекомендації щодо роботи Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Громадської ради доброчесності, Верховного суду.

Щодо боротьби з корупцією, то експерти G7 радять якнайшвидше створити тверду правову основу для НАБУ, яка забезпечує його інституційну незалежність та дозволяє йому продовжувати ефективно працювати без перерв.

Діяльність НАБУ:

  • оновити кримінальну відповідальність до кінця 2020 року за неправдиву інформацію в деклараціях про майно;
  • забезпечити цілодобовий публічний доступ до реєстру декларування електронних активів та відновити доступ НАЗК до публічних реєстрів;
  • ухвалити зміни до закону про запобігання корупції, які включають процедури перевірки декларацій.

Посли також закликали організувати незалежний процес відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Нагадаємо, що слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру голові Конституційного суду України Олександрові Тупицькому. Такі дії Бюро відбулися за погодженням із в. о. генерального прокурора.

29 грудня Олександра Тупицького указом президента відсторонили від посади на два місяці.

У ДБР наголосили, що відсторонення Тупицького допоможе запобігти ризикам впливу останнього на інших свідків у цьому кримінальному провадженні.

Своєю чергою у Конституційному суді заявили, що президент Володимир Зеленський, мовляв, порушив положення Конституції і вийшов за межі своїх конституційних повноважень, видавши указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького.

Країни G7 вимагають притягнути винних за отруєння Навального до відповідальності

Країни G7 вимагають притягнути винних за отруєння Навального до відповідальності

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандальне рішення КСУ
Наступна публікація