Реформа процесу прийняття до ЄС ускладнить вступ для України - Клімкін

Реформа процесу прийняття до ЄС ускладнить вступ для України - Клімкін

Фото: УНІАН

На думку ексміністра, Україні необхідно переконати Францію в своїй корисності.

Зміна процедури прийняття до Євросоюзу нових членів матиме серйозні наслідки для України.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook колишній голова МЗС Павло Клімкін.

"Не очікую, звісно, що всі стежать за тим, що відбувається з процесом розширення ЄС. Є багато більш нагальних проблем, це правда. Але блокування Францією початку передвступних переговорів з Албанією та Північною Македонією може мати для нас набагато більш далекосяжні наслідки, ніж ми собі уявляємо", - написав він.

На думку Клімкіна, документ, який Франція підготувала як пропозицію для реформи процесу вступу до ЄС, може зробити вступ дуже складним і залежним від бажань ключових країн.

"Переговори з МВФ будуть здаватися невинним жартом. Коли ми прийдемо до моменту початку передвступних переговорів, нам потрібна буде згода кожної країни, включно з Францією. Так само, як і щодо НАТО, де Макрон виступає за повне перезавантаження Альянсу. Питання, як буде виглядати нове НАТО. А про те, що його роль для Франції і для нас відрізнятиметься - зайве й нагадувати", - додав ексміністр.

Водночас Клімкін зазначив, що Україні буде складно переконати Францію в своїй корисності, але "іншого шляху немає".

"Чим швидше ми затягнемо Францію в Україну - в буквальному сенсі, від ядерної енергетики до купівлі зброї - тим кращі наші шанси на майбутнє", - резюмував він.

Не очікую, звісно, що всі стежать за тим, що відбувається з процесом розширення ЄС. Є багато більш нагальних проблем, це...

Опубликовано Pavlo Klimkin Пятница, 22 ноября 2019 г.

Нагадаємо, раніше видання Politico повідомило, що Франція надіслала іншим державам-членам Євросоюзу пропозиції щодо зміни процедури вступу до ЄС. Зокрема, пропонується зробити семиетапний процес, а також надати ЄС право будь-якої миті припинити переговори про вступ.

У жовтні під час саміту ЄС президент Франції Еммануель Макрон виступив проти початку переговорного процесу із Албанією та Північною Македонією. До того заперечення щодо початку переговорів з Албанією висловили Нідерланди й Данія.

Північна Македонія є країною-кандидаткою на вступ до ЄС з кінця 2005 року. Раніше початок переговорів блокувала Греція, аж поки в лютому 2019 року країна змінила свою назву на Північна Македонія. Албанія стала кандидаткою у червні 2014 року. Єврокомісія раніше критикувала повільну та неефективну судову систему країни та поширену корупцію, але зараз бачить прогрес у боротьбі з нею. 29 травня 2019 року Європейська Комісія рекомендувала країнам-членам Євросоюзу почати переговори з Північною Македонією та Албанією про їхній вступ до блоку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація