Реєстрація для росіян, співпраця із НАТО та будівництво заводу боєприпасів: головні тези засідання РНБО

Реєстрація для росіян, співпраця із НАТО та будівництво заводу боєприпасів: головні тези засідання РНБО

Ілюстрація / Фото: УНІАН

Порошенко та Турчинов за підсумками засідання РНБО повідомили деталі зустрічі. 

У Києві у день візиту генсека НАТО Єнса Столтенберга відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони, під час якої керівниками держави було озвучено ряд важливих для країни рішень:

Біометричний контроль і механізм попередньої реєстрації для громадян РФ

Україна запровадить механізм попередньої реєстрації для громадян РФ, які хочуть в'їхати на територію країни. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Створюється відповідна технічна інфраструктура на всіх пунктах перетину державного кордону, яка повинна запрацювати не пізніше, ніж на початку наступного року. Для громадян РФ буде реалізована електронна система попередньої реєстрації", - заявив Турчинов. 

Таким чином, росіянин, який планує поїхати до України, має заздалегідь  зареєструватися і надати МЗС необхідні дані. Турчинов додав, що також запроваджується вимога щодо обов'язкової реєстрації громадян РФ, які перебувають на території України в місці їх тимчасового перебування. "А також вводиться необхідність подачі інформації щодо пересування територією України", - додав секретар РНБО.  За його словами, анонсований біометричний контроль для іноземців стосуватиметься в першу чергу громадян РФ. 

Україна запровадить біометричний контроль для іноземців

Україна запровадить біометричний контроль для іноземців

Також Україна запровадить біометричний контроль для громадян інших держав, які перетинають український кордон. Відповідне рішення ухвалили на засіданні РНБО 10 липня, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Мова йде про посилення контролю за в'їздом, виїздом та перебуванням громадян інших держав на території України. Ми запроваджуємо біометричний контроль для всіх громадян, які перетинають український кордон. Ми маємо зняти всі біометричні дані, включно і відбитки пальців і цифрову фотографію. Це значно посилить можливості для боротьби з тероризмом", - заявив президент України Петро Порошенко. 

Новий завод боєприпасів та житло для контрактників

Кошти з перевиконання Державного бюджету спрямують на посилення сектору оборони і безпеки, зокрема і будівництво нового заводу. Про це заявив президент України Петро Порошенко. За його словами, виробництво буде налагоджено за стандартами Північноатлантичного Альянсу. "Мною внесена пропозиція щодо будівництва заводу боєприпасів, запровадження новітніх технологій в повній відповідності зі стандартами НАТО, що забезпечить взаємосумісність боєприпасів, що випускаються за основними калібрами", - сказав Порошенко. Гарант зауважив, що на реалізацію цього завдання заплановано виділити 1 млрд 400 млн гривень. 

Також президент Петро Порошенко вніс пропозицію спрямувати 1 млрд грн на створення комфортних умов проживання для військовослужбовців контрактної служби.

Президент наголосив на необхідності забезпечити в пунктах постійної дислокації бригад нормальні умови розміщення для контрактників.

"У нас зараз більше 90 тисяч контрактників уклали контракти зі Збройними Силами України. Ми маємо 100% військовослужбовців, які перебувають в зоні АТО на контрактній основі. Для повернення в пункти постійної дислокації ми маємо забезпечити їм комфортне житло. Це будуть не казарми, а житло для контрактників", - сказав Петро Порошенко.

Кошти на "оборонку" із грошей Януковича 

Рада національної безпеки і оборони України рекомендує витратити 6 млрд гривень з конфіскованих у екс-чиновників часів президентства Віктора Януковича коштів на державну безпеку та оборону. Про це заявив секретар Олександр Турчинов. 

"Прийнято рішення про початок фінансування державного бюджету за рахунок конфіскованих фінансових ресурсів", - розповів він. "З цих коштів по спецфонду бюджету запропоновано профінансувати сектор безпеки і оборони на 6 млрд грн", - уточнив Турчинов.

Співпраця із НАТО

Одним із пріоритетів співпраці України з НАТО є протидія кіберзлочинності.

Про це заявив президент України Петро Порошенко. 

"Одним із пріоритетів нашої співпраці з НАТО, США є співпраця в галузі протидії кіберзлочинності", - наголосив він.

За словами Порошенко, вже сьогодні Україна отримає в рамках цієї співпраці не лише нове програмне забезпечення, координацію і обмін інформацією, а "вже окремі міністерства і окремі держоргани отримають обладнання, яке дозволяє і ефективно захиститися від кібератак, і встановити джерела їхнього походження". 

Повну підтримку Україні висловив генсек НАТО Єнс Столтенберг

Повну підтримку Україні висловив генсек НАТО Єнс Столтенберг

Закон про деокупацію

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов сподівається на внесення в Раду 

закон про деокупацію вже у вересні.

Про це він повідомив за підсумками засідання РНБО.

Зокрема, він повідомив, що закон "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей" був розроблений апаратом РНБО разом із фахівцями, експертами та депутатами. 

На закритому засіданні РНБО обговорюють закон про реінтеграцію Донбасу

На закритому засіданні РНБО обговорюють закон про реінтеграцію Донбасу

Повʼязані теми:

Наступна публікація