Діти політиків сплять з їх фото, а дружини лають за "нічну" роботу

Діти політиків сплять з їх фото, а дружини лають за "нічну" роботу

Оробець радить викинути телевізор / Фото: Facebook

У Міжнародний день сім'ї ТСН.ua запитав в українських політиків, які поєднують активну роботу та сімейне життя, як їм це вдається.

Політика, якщо нею займатися всерйоз, забирає багато часу і сил. Тут і вечірні засідання, і нічні голосування, і відрядження. Яким чином знайти між цим час для родини? Рецептом з ТСН.ua ділилися нардепи і міністри.

Донька Оробець спала з її фотографією

Дуже практичні поради дає двічі мати, народний депутат від НУНС Леся Оробець, яка впевнена: якщо отримуєш задоволення від спілкування з родиною і від роботи, то і на те, і на інше знайдеться достатньо часу. Каже, все залежить лише від вміння ним керувати. "Викиньте зі свого життя та життя родини телевізор - і у вас знайдеться додаткових декілька годин щодня на спілкування", - наводить простий приклад молода мати.

Спадковий політик, 30-річна Оробець сама встановила для себе низку правил щодо розмежування часу на професійну діяльність та родину. Наприклад, вона майже ніколи не працює у вихідні, бо це для неї – час на сім'ю, це святе. Також вона намагається використати кожну можливість побути з дітьми та чоловіком тоді, коли це не несе загрози якості її професійної діяльності.

Оробець згадує зворушливий випадок: якось через дуже напружений графік бачила доньок, лише коли вони вставали та лягали спати, по кілька хвилин. Так молодша, Еріка, знайшла на робочому столі чоловіка материну світлину, забрала і спала з нею вдень.

Звичайно, нардепу доводиться час від часу затримуватися на роботі або їздити у відрядження – але потім вона знаходить час, щоб компенсувати свою відсутність сім'ї: запускає з чоловіком та дітьми радіокеровані моделі літаків, грає в активні ігри, водить малих до "Пласту".

Зайнятим людям, які прагнуть гармонії з сім'єю, вона радить підживлювати позитивні моменти і разом долати труднощі. "Якщо у вас є лише 15 хвилин на розмову з близькою людиною, використайте їх для того, щоб показати, що вона вам дорога, а побутові теми можна буде порушити іншим разом. Якщо у вас 30 хвилин на улюблену справу, але перед тим треба зробити рутинні речі - робіть їх чимшвидше, і у вас буде більше часу на те, що подобається", - каже Оробець. І додає: також дуже важливі друзі, які самі не здаються і вам не дають сумувати.

Лієв не вистачає часу як на родину, так і на роботу

А ось молодий батько трьох діточок Олександр Лієв, міністр курортів та туризму АРК Крим, нарікає на те, що спрага спілкування із друзями в нього накопичується роками. 35-річний держслужбовець розповідає, що шукав своє кохання тридцять років, і зараз йому непросто поєднувати роботу та сім'ю.

"Мені дуже пощастило у житті, бо я одружений на жінці, яку кохаю, та займаюся справою, що мене дуже захоплює. В мене хронічне відчуття незадоволеності часом, який я приділяю як родині, так і роботі", - каже кримський міністр, який, тим не менш, відчуває себе щасливим. За його думкою, якщо хочеш, щоб діти були саме такими, якими ти їх задумав, головне – це максимум спілкування із ними.

Лієву завжди здається, що його домашні розуміють його краще, ніж він їх. "Вони мене завжди вибачають і підтримують, о котрій би я не прийшов і як довго мене б не носила "нелегка" по відрядженнях – я їм за це дуже вдячний!", - каже службовець.

Усім зайнятим людям Лієв рекомендує займатися улюбленою справою, прокидатися з коханою жінкою (дружиною) – і буде щастя. А коли щастя вже у кишені – дорожити ним.

Симоненку та Уколову політика допомагає у сімейних стосунках

Незмінний голова Комуністичної партії України Петро Симоненко вдруге одружився у 2009 році - його дружина, журналістка Оксана Ващенко народила йому двох діточок (ще двох дорослих синів він має від першого шлюбу). Поєднувати роботу і сім'ю політикові вдається завдяки взаєморозумінню.

Симоненко з дружиною обговорює політику / Фото: Сегодня

 "З радістю кажу, що ми з Оксаною разом обговорюємо те, що відбувається у світі, як ми бачимо ті чи інші проблеми. Вона, як журналіст, свою точку зору висловлює, я – свою. Багато у чому вони сходяться – як в оцінках, так і у тому, що робити", - каже лідер комуністів. Їх з дружиною зближує бажання допомогти один одному, і таким чином вони повною мірою використовують недовгі хвилини вільного часу.

Звичайно, каже Симоненко, нічні голосування в Раді викликають у його жінки негативну оцінку. Тим більш, що він впевнений: роботу парламенту можна організувати інакше. "У радянські часи ніхто вночі не голосував. Приймалися закони, що десятиріччями працювали на країну та на громадян", - згадує Симоненко часи, коли комуністи були при владі.

Тим, хто прагне знайти баланс між роботою та родиною, він рекомендує навчитися розуміти та цінувати один одного, бо часу, дійсно, дуже мало – і дорожити цими здібностями.

Так само політична діяльність грає важливу роль та є моментом єдності у родині і бютівця Віктора Уколова, батька 4-х дітей.

Народний обранець розповідає, що познайомився зі своєю нинішньою дружиною Наталією на роботі ще у 1996 році, коли вони обидва були політичними журналістами. З часом він був обраний депутатом, а жінка залишилась у професії.

"Вона повністю розділяє мої погляди і живе політикою. Правда, останнім часом наша політика зіпсувалася у своїй якості і нам достатньо набридла. Тим не менш, ми не просто одружені – ми друзі по боротьбі", - пишається стосунками Уколов.

Зайнятим людям рекомендує не розділяти роботу та родину: жити треба і тим, і іншим. "Але у випадку, якщо ви бачите конкурентну ситуацію між сім'єю та роботою - обов'язково, завжди обирайте сім'ю - якщо це не суперечить вашим політичним поглядам", - каже парламентарій.

Чоловік Ляпіної їздить з нею у відрядження

Депутатка від НУНС Ксенія Ляпіна, що нині входить до президії партії "Наша Україна", стала займатися активною політикою, коли її діти вже були у старших класах школи. Вперше вона балотувалася до парламенту о 2002 році, а до цього майже два роки працювала радником прем'єра Віктора Ющенка.

"Зараз діти зовсім дорослі, маю вже онуків, і завжди хочеться вирвати якусь хвилину, щоб з ними поспілкуватися. Завжди хочеться побути із ними більше, бо я люблю своїх дітей, онуків, чоловіка, і ніякого часу не буде достатньо", - констатує Ляпіна.

Вона намагається балансувати між роботою та сім'єю, щоб рідні не відчували себе покинутими. Каже, так доводиться діяти будь якій жінці, яка хоче будувати країну, майбутнє, а не тільки свою родину.

Чоловік Ляпіної до її діяльності поза робочим часом відноситься спокійно, навіть філософськи – із розумінням, що такою є особливість парламентаризму в Україні. За словами Ляпіної, чоловік не тільки багато чого приймає, але й часто побічно долучається до її справ, намагаючись допомогти – наприклад, їздить разом із нею у регіональні поїздки.

Рецепт щастя від Ляпіної – бути щирими із своїми близькими та любити їх. "Бо дальніх любити легко, а, як відомо, близьких значно складніше, бо вони реальні, зі своїми особливостями, характерами, бажаннями. Просто щиро їх любити", - наголошує депутатка.

Царьову було б важко без маминої допомоги

42-річний депутат від Партії Регіонів Олег Царьов каже, що піклуватися про сім'ю під час його роботи у Раді допомагає мама, досвідчений педагог. Якщо б вона не контролювала навчання дітей – було б дуже важко, визнає нардеп, в якого четверо нащадків.

Царьов вдячний мамі / Фото: tsarov.com.ua
Сім'я політика живе у Дніпропетровську – у будинку, який він своїми руками побудував ще у юнацтві, і діяльність поза робочим часом дружина не відслідковує: "Поїхав в Київ – значить, на роботі", - каже Царьов.

Разом з тим, він упевнений, що сім'я – це головна справа у його житті. І прагне дати своїм дітям дві речі, які, на його думку, є найважливішими: любов и добру освіту. 

Регіонал хвалиться, що діточки багато читають, займаються спортом. Маючи багато друзів зі сфер бізнесу та політики, депутат каже, що багато з них так і не знайшли своє місце у житті. Аналізуючи той негативний досвід, він розуміє, що діти і сім'я – це головне, і намагається завжди приділяти їм достатньо часу і уваги.

Дружина Колесніченка свариться, але розуміє його

Такий саме простий рецепт – любити близьких людей - і в регіонала Вадима Колесніченка. Але він застерігає: нічого не вийде, якщо в сім'ї не буде розуміння. Перш за все, щодо роботи, яку треба виконувати.

54-річний депутат, який вперше став батьком о 2006 році, жаліється, що поєднувати сімейне життя і політику дуже важко.

"Дружина незадоволена, дитина плаче", - констатує депутат - бо йти на роботу доводиться дуже рано, а повертатися – коли малий вже спить.  Щоб трохи побути разом, він намагається, коли є така можливість, відвести сина до дитячого садку. І як тільки з'являється вільний час, він завжди поспішає до сім'ї.

Діти Григорович проводжали на роботу

Депутатка від НУНС Лілія Григорович впевнена, що сім'я та робота – це взаємопов'язані речі, і якщо хочеш займатися якоюсь справою на 100%, то доведеться пожертвувати чимось іншим. Чим більше у роботі рейтингу, успіху, кар'єрного росту – тим менше уваги у родини.

"Але за вікном 21 століття, і очевидно, призначення жінки сьогодні – вміти балансувати. Не втративши місії мами, дружини, не жертвуючи сімейними обов'язками, будувати свою кар'єру", - каже Григорович, наводячи приклад Ольги Богомолець - людини, яка може бути фахівцем, творчою людиною,  і багатодітною матір'ю. Задля такого балансу доводиться пізніше лягати спати, раніше вставати, більше працювати.

Буває дуже важко. "У далекому 1995 році, коли були менші діти, а я була депутатом-мажоритарником, яка, завантажена книжками і речами, їхала кожної суботи та неділі на округ - і мої діти бігли з 16 поверху готелю і кричали: "Мамо, коли ти вернешся? ми тебе любимо!" - звичайно, рвалося серце", - каже депутатка. Але вона нагадує, що багатьом жінкам доводиться переживати схоже – наприклад, заробітчанкам, що приїхали з Вінниці, Хмельницьку, Сум катати асфальт у Києві до Євро-2012, залишивши вдома дітей.

Григорович впевнена, що двигуном усього в світі є любов. За її словами, людина у 21-му столітті, а тим більше жінка, мама, може вдосконалитися, стати не просто професіоналом, а віртуозом у вмінні любити цей світ, свою справу, сім'ю, дітей - і кругом встигати.

Вочевидь, жінки-політки більше страждають від нестачі часу, проведеного з сім'єю – від материнського інстинкту нікуди не дітися. Але, як бачимо, рецепт щастя один для всіх, незалежно від статі та віку: любов та взаєморозуміння.                                                                                                      

"Справа не в тому, скільки часу ви проводите з дітьми, а в тому, скільки любові та уваги ви приділяєте їм під час спільного перебування", - казала "залізна леді" Маргарет Тетчер, одна з найпопулярніших жінок-політиків усіх часів. Усім зайнятим людям пропонуємо скористатися її порадою для того, щоб родина відчувала завжди вашу турботу та підтримку.

Неллі Вернер

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація