Рішення Європарламенту – значно ширше, ніж подорожі. Повний текст звернення Порошенка до українців

Рішення Європарламенту – значно ширше, ніж подорожі. Повний текст звернення Порошенка до українців

Фото: УНІАН

"Безвіз" матиме чимале практичне значення для багатьох громадян.

Європейський парламент проголосував за надання громадянам України права безвізових подорожей до країн Євроcоюзу. Потужну підтримку у цьому питанні нам надала переважна більшість політичних сил, окрім маргінальних проросійських, пропутінських партій. П'ятсот двадцять один депутат твердо висловив свою цілковиту підтримку України.

Про це йдеться в зверненні президента України Петра Порошенка до українського народу.

"Безвіз" матиме чимале практичне значення для багатьох громадян. Майже три мільйони українців вже отримали чи зараз одержують біометричні паспорти, необхідні для безвізових поїздок. Лише за 2016 рік українці понад 15 мільйонів разів перетнули державний кордон з країнами Європейського Союзу. Звичайно ж, і уряд, і вся влада мають наполегливо працювати над тим, щоби кількість співгромадян, які фінансово можуть собі дозволити мандрівки до Європи, рік від року зростала.

Але рішення Європарламенту – це значно ширше, ніж вільні подорожі і свобода пересування. Це – ще більші гордість за українське  громадянство та привабливість українського паспорту. Це – символ приналежності України до спільного європейського цивілізаційного простору. Це яскравий маркер того, що Україна – частина об'єднаної Європи, від Лісабона до Харкова, і ми поділяємо спільні цінності. Це свідчення стратегічної правильності нашого європейського вибору, успішності та безповоротності нашого курсу на інтеграцію до Європи. І нарешті, сьогоднішнє голосування – це визнання Європейським парламентом глибини наших реформ.

"Нагадаю, що план наших дій із досягнення критеріїв, необхідних для візової лібералізації, складався майже з півтораста пунктів. І вони всі – виконані! Такі нововведення, як електронне декларування статків можновладців, чи створення нових та реформування старих антикорупційних органів, стали можливими завдяки реалізації саме цього плану. Коли, будучи ще Міністром закордонних справ, я починав боротьбу за безвізовий режим, чесно кажучи навіть не уявляв собі, яким довгим та тернистим буде цей шлях. Не можу сказати, що то була легка й проста робота, але кожного дня протягом майже восьми років я відчував і відчуваю свою персональну відповідальність за успішність цього проекту. Глибоко вдячний президентові Європарламенту, доповідачам Європарламенту з українського питання, делегації по зв'язкам з Україною, групі "Друзі України в Європарламенті" та всім євродепутатам за їхні особисті зусилля для реалізації  важливої для кожного українця мети.

Я дякую українським дипломатам, народним депутатам, громадським організаціям, які разом зі мною рухали цей процес. Вклоняюся славним українським воїнам, які в боротьбі з російським агресором захищають не лише територіальну цілісність та європейський вибір України, але й усю систему цінностей Старого Світу. Я щиро вітаю всіх із успішним голосуванням в Європейському парламенті", - сказав президент. 

"Тепер – слово за Радою Європейського Союзу. Її позитивного рішення ми очікуємо найближчими тижнями. В постійному контакті з лідерами європейських країн працюю над тим, щоб це сталося якнайшвидше.

Слава об'єднаній Європі! Слава Україні!", - резюмував глава української держави. 

Нагадаємо, під час засідання Європарламенту у Страсбурзі євродепутати проголосували за надання громадянам України права на в'їзд до ЄС без віз. За відповідне рішення проголосував 521 європарламентар, проти - 75, 36 депутатів утрималися.

Напередодні до пізнього вечора тривали дебати щодо безвізу - чиновники визнали, що українці виконали всі вимоги, аби отримати можливість подорожувати до ЄС вільно. 

Безвізовий режим не дає права жити або працювати в ЄС постійно. Він діє тільки для коротких поїздок. Також для поїздки в Європу без візи треба мати закордонний паспорт нового зразка — із біометричним чипом. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація