Росія 2014 року планувала вторгнення до України з материка - Турчинов

Росія 2014 року планувала вторгнення до України з материка - Турчинов

Фото: УНІАН

Кремль планував таким чином повернути владу Януковичу.

Росія планувала окупацію Криму: роззброєння українських частин мало завершитися 1 березня.

Про це під час засідання Оболонського суду щодо справи Януковича заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Росія почала концентрацію ЗС на півночі та сході біля українських кордонів для підготовки вторгнення на материкову частину України. Про це інформувала українська розвідка і закордонін партнери, зазначив Турчинов.

"Спровокувавши загибель цивільних осіб у Криму, користуючись тим, що в країні - хаос, відсутня влада, країна охоплена пожежами сепаратистських заходів, починати без опору вторгнення на територію України, щоб взяти під контроль південь і схід України, а також встановити контроль над містом Київ, щоб відновити маріонетковий режим Януковича", - зазначив він.

Секретар РНБО зауважив, що РФ намагалася взяти під контроль північ і схід країни для відновлення влади президента-втікача.

"І саме цьому в першу чергу слугувала заява Януковича щодо введення російських військ. І саме ця заява слугувала політичним прикриттям для президента Путіна і його кліки щодо ведення агресивних військових дій щодо України", - наголосив він.

Якби ці дії були втілені, пояснив Турчинов, агресія Росії була би подана світу як відновлення конституційного ладу в Україні.

Янукович пішов на зраду власної країни, "звернувшись до ворожої держави, яка мала зазіхання на нашу територіальну цілісність, з тим, щоби шляхом крові, шляхом знищення величезної кількості людей, шляхом агресії проти власної країни, відновити свої власні повноваження, відновити свою владу в країні", - зазначив він.

Раніше екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко заявив у суді, що окупація Криму з 20 лютого здійснювалася збройними силами РФ, насамперед, військовими Чорноморського флоту РФ в кількості 24 тисяч осіб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація