Росія безпідставно відмовилась передати Україні політв’язнів Клиха та Карпюка

Росія безпідставно відмовилась передати Україні політв’язнів Клиха та Карпюка

Фото: Facebook/Антон Наумлюк

Окрім цього, РФ не пояснила причин відмови передачі Олексія Чирнія.

Росія з невідомих причин не захотіла передати Україні політв’язнів Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олексія Чирнія, яких утримують у місцях позбавлення волі РФ.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook написав заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

"Росія відмовила у передачі в Україну Клиха, Карпюка та Чирнія без зазначення причини та відповідного рішення суду. До цього вже була відмова у передачі Сенцова та Вигівського", - написав він.

За словами Петухова, дії Росії є порушенням умов Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року.

"Ми письмово звернулися до Росії з вимогою добросовісно виконувати свої міжнародні зобов'язання. Допоки продовжується політично вмотивоване переслідування українців в Росії, мають діяти персональні санкції, а Росія не може повертатися до міжнародних майданчиків, з яких вона була виключена", - резюмував він.

Росія відмовила у передачі в Україну Клиха, Карпюка та Чірнія без зазначення причини та відповідного рішення суду. До ...

Опубликовано Sergiy Petukhov 20 декабря 2017 г.

Нагадаємо, справа Карпюка і Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і в ній фігурує екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новіков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цій брудній історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ з Олександром Музичком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівської організації УНА-УНСО Андрієм Шкілем і, власне, нині підсудними в Чечні українцями - Карпюком та Клихом.

Згодом судова колегія у кримінальних справах Верховного суду Росії підтвердила вирок українцям, які були незаконно засуджені, відхиливши апеляцію.

Російська прокуратура вимагала ув'язнити Карпюка на 22,5 року, а Клиха – на 22 роки. 19 травня 2016 року суд присяжних визнав Карпюка і Клиха винними. Захист українців впевнений, що на присяжних чинився тиск. Мін'юст заявляв, що одразу після вироку почнуть процедуру екстрадиції українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація