Росія готується захопити Донецьк, Луганськ та Харків – розвідка США

Росія готується захопити Донецьк, Луганськ та Харків – розвідка США

Росіяни стягують техніку та військових до північного та південно-східного кордонів України / Фото: Reno Gazette-Journal

Східна Україна потрібна РФ, аби забезпечити собі сухопутний доступ до Криму.

Є велика вірогідність, що найближчим часом Росія почне наступ на Східну Україну. Принаймні про це свідчить активне стягування військ до кордонів.

Про це пише CNN із посиланням на висновки секретної розвідки, якими володіють в адміністрації президента США і якими поділилися з цим ЗМІ анонімні джерела.

CNN зазначає, що цю інформацію підтвердили два джерела, які уточняють, що зробити висновки про можливе вторгнення Росії змушує її військова активність в останні три-чотири дні.

"Імовірність подальшого російського вторгнення є вищою, ніж була до цього", - сказав один з чиновників із Білого дому. Він підкреслив, що нинішні дії РФ дуже схожі на ті, які вона проводила перед тим, як увірватися в Чечню та Грузію.

Американські військові та представники розвідки вже поінформували Конгрес США про можливе збройне захоплення Східної України. Через це республіканські члени Комітету зі Збройних сил Палати представників у середу ввечері направили секретний лист у Білий дім, у якому висловили свою стурбованість з приводу подій, що розгортаються в Україні.

За даними цього Комітету, є "глибоке побоювання, що Москва може вторгнутися на схід та південь України, на заході - в сепаратистський регіон Молдови Придністров'я, а також можливе захоплення земель у країнах Балтії".

Члени Комітету зазначили, що глава Головного військового Європейського командування США і НАТО генерал Філіп Брідлав зазначив, що росіяни мають достатньо сил, аби зробити наступ у цих регіонах.

Американські офіційні особи вважають, що Росія може вторгнутися в Україну набагато швидше, аніж Сполучені Штати спрогнозують ці дії. Адже лише біля кордонів РФ уже зосередила понад 30 тисяч військових та чимало техніки. І ця велика кількість аж ніяк не потрібна для так званих навчань. Також зазначають, що Росія не робить ніяких кроків, аби відвести свої війська від кордонів. Навпаки – вона збільшує там свою військову присутність у Курській, Бєлгородській та Ростовській областях. І російська армія готова до потенційних військових дій.

За даними американської розвідки, російські війська будуть рухатися в напрямку трьох міст України - Харкова, Луганська та Донецька, аби забезпечити собі сухопутний доступ до Криму.

Нагадаємо, український військовий експерт Дмитро Тимчук також прогнозує, що Путін готує вторгнення в Україну по всьому кордону від Чернігова до Донецька.

Повʼязані теми:

Наступна публікація