Росія перед війною розпалювала ненависть між регіонами України через ВК та "Одноклассники" - СБУ

Росія перед війною розпалювала ненависть між регіонами України через ВК та "Одноклассники" - СБУ

Фото: Reuters

Спецслужби країни планували агресивну війну і застосовували соцмережі під час cвоєї підготовки до вторгнення.

Спецслужби Росії активно застосовували інформаційно-психологічні операції проти України через соцмережі "ВКонтакте" та "Одноклассники", коли готували військове вторгнення.

Про це під час круглого столу в Києві повідомила заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту в сфері інформаційної безпеки СБУ Юлія Лапутіна, передає УНІАН.

"Період підготовки до військового вторгнення супроводжувався активним застосуванням спецслужбами РФ спеціальних інформаційних та інформаційно-психологічних операцій проти України. Зокрема, шляхом створення, адміністрування, штучного нарощування відвідуваності антиукраїнських та проросійських груп в українському сегменті російських соцмереж "ВКонтакте" та "Однокласники", - заявила вона.

"Відомо, що значна частина вказаних груп адмініструвалася з території РФ, також застосовувалися заходи вербування спецслужбами РФ громадян України, які у деяких випадках за грошову винагороду, які перераховувалася через сервіс "Яндекс.Гроші", здійснювали акції на шкоду територіальній цілісності, суверенітету та безпеці України", - додала Лапутіна.

В СБУ зазначили, що розслідують безпосереднє розв'язування агресивної війни, ознаками якої є в тому числі спроби РФ знищити ідеологічні перешкоди для початку агресії.

"Цей злочин відноситься до категорії злочинів проти миру", - наголосила Лапутіна.

"Безпрецедентність даного провадження проявляється в тому, що розслідування злочинів, передбачених цією статтею (ч.1 статті 437 ККУ), означає доведення свідомого планування агресивної війни Росії проти України, складовими якого є: обгрунтування ідеї війни, розробка її політичної концепції, попереднє готування засобів ведення війни, схилення населення відповідних регіонів України до ненависті до інших регіонів України, а також дії, спрямовані на усунення перешкод для вторгнення на територію України", - пояснили в СБУ.

Нагадаємо, 16 травня, російські соцмережі "ВКонтакте" і "Однокласники" потрапили до списку юридичних осіб, щодо яких Україна ввела санкції.

Президент України затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони про розширення списку фізичних та юридичних осіб, щодо яких введено санкції. Загалом обмежувальні заходи стосуються 468 компаній. В указі пояснюється, що заборона діє на інтернет-провайдерів з "надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів". 

Порошенко наголосив, що санкції можуть бути переглянуті після повного виходу російських військ з території України. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація