Росія передала до Європейського суду інформацію щодо стану Сенцова

Росія передала до Європейського суду інформацію щодо стану Сенцова

Фото: УНІАН

Найближчим часом до ЄСПЛ також подадуть комплексний позов щодо українських політв'язнів, незаконно утримуваних РФ.

Росія надіслала інформацію про стан здоров’я українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно утримують у РФ, до Європейського суду з прав людини.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, пише "Інтерфакс-Україна".

"За нашою інформацією, суд (ЄСПЛ - прим.ред.) зажадав від РФ об'єктивну і незалежну оцінку медиків щодо стану здоров'я Сенцова. РФ вже направила до ЄСПЛ певну інформацію, суд її обробляє", - наголосив він, запевнивши, що Україна надалі наполягатиме на поверненні Сенцова.

Як пояснив Петренко, Україна подала заяву згідно зі спеціальним параграфом регламенту ЄСПЛ щодо негайного зобов'язання РФ надати інформацію про стан здоров'я Сенцова, забезпечити йому доступ лікарів та фактично звільнити від незаконного утримання в зв'язку з тим, що він продовжує голодування.

"Найближчими тижнями буде подано ще один комплексний позов за всіма політв'язнями до ЄСПЛ. Ми відтермінували подання цього позову, розраховуючи на те, що дипломатичним шляхом вдасться домовитися щодо повернення українців на територію України, але ми бачимо, що з кожним днем ​​ці шанси зменшуються, бо держава-агресор і її керівництво абсолютно цинічно ставляться до українських в'язнів", - додав очільник Мін’юсту.

За словами Петренка, після кінцевих консультацій з МЗС буде поданий позов, суть якого зводиться до того, що "в Російській Федерації відбувається переслідування українських громадян за національною ознакою і що до цих громадян не застосовується жодного елемента правосуддя".

"Позов готовий, залишилося тільки ухвалити кінцеве рішення, щоб не нашкодити тим українським громадянам, які перебувають в українських в'язницях", - резюмував міністр.

Нагадаємо, Україна подала вже 5 позовів проти Росії у зв'язку з анексією Криму та конфліктом на Донбасі. Дві справи стосуються порушення прав людини в Криму, ще дві - порушення прав людини на Донбасі, а також одна справа через вивезення дітей з окупованих територій до Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація