"Росія порушує всі правила світу": що сказав Зеленський на Радбезі ООН (текст виступу)

"Росія порушує всі правила світу": що сказав Зеленський на Радбезі ООН (текст виступу)

Фото: Associated Press

Зеленський закликав світову спільноту до дій, щоб покарати країну-агресорку.

Президент Володимир Зеленський виступив засідання Ради Безпеки ООН щодо фіктивних референдумів Росії на окупованих територіях України.

"Рада Безпеки ООН – це інституція, яка працює за добре відомими й визначеними правилами – за регламентом, якого поки що дотримуються навіть представники Росії.

Вони поки що не застосовують у цьому залі зброю замість слів і поки що не вибивають крісло у сусідів по Раді Безпеки. Але напевно ніхто вже не здивується, якщо й цей зал Радбезу ООН буде перетворений представниками Росії на зону насильства", – зазначив глава держави.

Зеленський наголосив, що Росія зневажає статут ООН, а будь-які правила цього світу порушує.

"Тож це лише питання часу, коли вона зруйнує й цю останню міжнародну інституцію, яка ще може діяти. Може"

Саме до дій я закликаю вас зараз. Будь-хто у світі зараз назве сотні прикладів того, як Росія порушує міжнародний правопорядок і руйнує масив міжнародного права. Постійно провокує ескалацію й постійно відповідає на будь-які пропозиції розмов новою жорстокістю на полі бою, ще більшими кризами й погрозами для України та світу. І це – очевидні речі", – наголосив він.

Президент назвав п’ять подій, що відбувається просто зараз і свідчать про деструктивність РФ.

  • 1. Росія проігнорувала заклик МАГАТЕ до негайної деокупації Запорізької атомної станції та припинення будь-яких ворожих дій проти будь-яких атомних об’єктів України.

Цей факт укотре доводить, що Росія свідомо утримує світ на межі радіаційної катастрофи, вважає Зеленський

  • 2. Ядерний шантаж.

Президент звернув увагу світу, що погрози застосування ядерної зброї стали постійним наративом російських посадовців і пропагандистів.

"Це доводить, що Росія не має права володіти ядерною зброєю, оскільки не здатна, просто не здатна гарантувати безпеку світу навіть від погроз застосування ядерної зброї", – переконаний він.

  • 3. На українську формулу миру Росія відповіла оголошенням мобілізації.

"Причому Росія свідомо фокусує мобілізацію на корінних народах тих територій, які вона контролює. А це не тільки території Кавказу чи Сибіру, де робиться все, щоб мобілізувати якнайбільше чоловіків саме корінних народів. Це також і Крим, український Крим, який Росія захопила у 2014 році", – зазначив Зеленський.

Глава держави звинувати РФ у відверто геноцидній політиці щодо кримських татар. Адже вони отримали найбільше російських мобілізаційних повісток у пропорції до загальної чисельності.

  • 4. Відвертий фарс під назвою "референдум" на окупованій території України.

"Під дулами автоматів людей змушують заповнювати якісь там папірці для телекартинки. Цифри нібито результатів псевдореферендуму були намальовані заздалегідь. Як і заздалегідь проведена примусова паспортизація населення окупованих територій. І для чого це? Відповідь в наступному пункті", – каже президент.

  • 5.  Анексія захоплених територій.

За словами Зеленського, найбрутальніше порушення Статуту ООН – це намагання вкрасти територію іншої держави і стерти норми міжнародного права.

"І це дуже цинічне намагання примусити чоловіків на окупованій території України до мобілізації в російську армію, щоб кинути їх воювати проти їхньої ж батьківщини", – додав він.

Щоб усе це зупинити, Зеленський закликав до таких кроків:

  • 1. Повна ізоляція Росії.

"Не може залишатися постійним членом Ради Безпеки ООН з правом вето держава, яка просто зараз реалізує геноцидну політику, утримує світ за крок від радіаційної катастрофи та ще при цьому погрожує ядерними ударами", – переконаний український президент

Також він закоикав виключити Росію з усіх міжнародних організацій. Якщо таке виключення ускладнено процедурою, її участь має бути призупинена.

  • 2. Нові й жорсткі глобальні санкції проти Росії.

"Будь-які анексії в сучасному світі – це злочин проти всіх держав одночасно, які вважають життєво важливою для себе непорушність кордонів", – пояснив він.

  • 3. Україна повинна отримати всю необхідну оборонну та фінансову допомогу.
  • 4. Україна має отримати чіткі та юридично обов’язкові гарантії колективної безпеки.

"Оскільки незалежність саме нашої держави має таке принципове значення для багатьох елементів глобальної безпеки, світу потрібна й відповідна архітектура безпеки.

І п’яте, дуже важливе. Я хочу, щоб усі це розуміли.

Визнання Росією цих псевдореферендумів як нібито нормальних, реалізація так званого кримського сценарію та чергова спроба анексії української території означатиме, що з цим Президентом Росії немає про що говорити. Анексія – це такий крок, який ставить його одного проти всього людства.

Саме такий чіткий сигнал зараз потрібен від кожної держави світу. Я вірю у вашу здатність діяти!", – підсумував Володимир Зеленський.

Зазначимо, що Росія хотіла заборонити відеозвернення Зеленського шляхом голосування, мотивуючи це необхідністю "особистої присутності".

Засідання було скликане на вимогу Сполучених Штатів і Албанії.

Раніше пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що планує внести резолюцію, яка засуджує Росію за так звані "референдуми". Дипломатка заклала Радбез засудити застосування сили для перекроювання кордонів.

Як пише CNNрезолюція, яку спільно внесуть США та Албанія, буде багато в чому символічною, оскільки Росія майже напевно накладе на неї вето.

За інформацією видання, в кулуарах американські дипломати спілкуватимуться з усіма країнами в Раді Безпеки, включаючи дипломатів з Китаю та Індії, намагаючись змусити їх проголосувати "за".

Нагадаємо, що Радбез ООН розніс Росію за "псевдореферендуми" в окупованій Україні.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація