Росія порушує Женевську конвенцію, примушуючи мешканців окупованого Криму йти до лав армії РФ - ООН

Росія порушує Женевську конвенцію, примушуючи мешканців окупованого Криму йти до лав армії РФ - ООН

Фото: Getty Images

Управління Верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

Змушуючи мешканців анексованого Криму до військової служби у лавах РФ, Кремль порушує положення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Про це йдеться в опублікованій на сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) Доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, яка охоплює період з 16 лютого по 15 травня 2017 року.

"1 квітня розпочалась призовна кампанія 2017 року до збройних сил РФ, яка, у випадку жителів Криму, порушує міжнародну заборону примушувати їх до військової служби в збройних силах окупуючої держави", - йдеться у документі.

Як з'ясували спостерігачі, на військову службу планується призвати до 2 400 чоловіків.

"Від 2014 року кримчани, яких призивали на службу, служили у військових частинах Російської Федерації на території Кримського півострова. У 2017 році їх вперше відправлять також до військових частин на території Російської Федерації", - зауважується у доповіді.

Також в ООН нагадали, що 12 квітня військовий комісар РФ в Криму під час прес-конференції заявив про порушення кримінальної справи проти мешканця Криму, який відмовився служити в російській армії.

Своєю чергою в УВКПЛ наголосили, що відповідно до IV Женевської конвенції (стаття 51), окупаційна держава не має права примушувати осіб на окупованій території служити в її збройних чи допоміжних силах.

Окремо в доповіді звертається увага на значне зменшення в Криму кількості навчальних закладів з українською мовою викладання.

Нагадаємо, 1 червня Міністерство юстиції України представило хронологію захоплення Криму Росією для міжнародного суду. Раніше кримські чиновники розповіли правду про те, як РФ готувалася до захоплення Криму. Безпосередньо плани на Крим почали розробляти ще у 2008 році, коли Росія подала заявку на Олімпіаду в Сочі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація