Росія та підтримувані нею бойовики є єдиною загрозою миру на Донбасі — Порошенко у Берліні

Росія та підтримувані нею бойовики є єдиною загрозою миру на Донбасі — Порошенко у Берліні

Порошенко запевняє, що Україна виконує свої зобов'язання, а бойовики їх порушують. / Фото: twitter/Петро Порошенко

У столиці Німеччини триває зустріч "нормандської четвірки без Путіна".

Росія і підтримувані нею бойовики є єдиною загрозою мирному процесу на Донбасі. У той же час Україна неухильно виконує взяті зобов'язання і щодо припинення вогню, відведення техніки, і щодо гуманітарних питань.

Про це заявив президент Україні Петро Порошенко на спільній прес-конференції з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і французським президентом Франуса Олландом. Це перша зустріч лідерів після перемовин у Мінську у нормандському форматі в лютому цього року.

Порошенко написав у Twitter, що на зустрічі з лідерами Франції та Німеччини обговорювалася ситуація на сході України, псевдовибори бойовиків на Донбасі і питання звільнення усіх заручників, у тому числі тих, хто перебуває у полоні на території Росії.

Президент України подякував Меркель і Олланду за допомогу в імплементації Мінських угод та виконання технічних вимог по безвізовому режиму. Також Порошенко вдячний Франції та Німеччині за підтримку всіх реформ, які зараз здійснюються в Україні.

"Впевнений, що в рамках Норманського формату можемо мирно врегулювати усі питання щодо деескалації конфлікту на Донбасі", - заявив Порошенко.

Президент України прибув до Берліна близько двох з половиною годин тому. Спочатку він зустрівся із федеральним президентом Йоахімом Гауком в президентському палаці Бельвю, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.


Ангела Меркель передусім поговорила з Франсуа Оландом віч на віч, однак йшлося не про Україну, а проблему біженців. Треба сказати, що це питання стоїть зараз для Європейського союзу на першому місці і воно фактично витіснило питання українське.

Петро Порошенко до федеральної канцелярії приїхав приблизно годину тому. Лідери трьох держав відразу сіли за стіл переговорів.

У німецькому уряді сьогодні розповіли, що зустріч в Берліні на День незалежності України відбулася за ініціативи України. Звичайно, зустріч зразу з двома президентами провідних країн ЄС є знаком солідарності з Україною. Однак це не означає, що Берлін і Париж припиняють перемовини з Путіним. Натомість речники і німецького МЗС, і федеральної канцелярії наголошували сьогодні, що не мають наміру надіслати в Москву сигнали і що не формують антиросійську коаліцію, натомість Нормандський формат залишається актуальним.

Берлін наразі зондує можливість зустрічі в нормандському форматі і чи матиме сенс нова така зустріч. До того ж глава німецького МЗС заявив, що потрібно більше залучати Росію в світовий порядок, і що мир в Європі без Росії неможливий.

Лідери Франції і Німеччини говоритимуть із Петром Порошенком про політичну частину втілення Мінська. У Берліні непокояться, що зміни до Констітуції можуть не пройти в Верховній Раді. Також Берлін і Париж визнають, що ситуація на Сході України погіршується, напруження зростає і за таким умов не можуть працювати спостерігачі ОБСЄ.

Мінські угоди Берлін і Париж вважають єдиною можливою базою досягнення миру.

Після прес-конференції три лідери вирушать на вечерю, там переговори продовжить. І вже сьогодні український президент має намір повернутися в Україну.

Порошенко зустрівся з європейськими партнерами з нормандської четвірки у Берліні

Порошенко зустрівся з європейськими партнерами з нормандської четвірки у Берліні

Повʼязані теми:

Наступна публікація