Росія відмовилася пояснити причини стягування своїх військ до кордону України — заява Києва

Росія відмовилася пояснити причини стягування своїх військ до кордону України — заява Києва

Фото: facebook.com/UkraineMFA

Російську сторону закликали відвести війська від кордону з Україною та почати добросовісно дотримуватия Мінських домовленостей.

Російська Федерація відмовилася надавати Україні інформацію про причини стягування своїх військ біля українського кордону. У Києві це вважають черговим підтвердженням намірів РФ продовжувати військовий тиск на Україну.

Про це йдеться в коментарі МЗС України щодо невиконання Росією Віденського документа ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки.

Україна направила російській стороні офіційний запит про надання роз'яснень щодо суттєвого зростання військової присутності РФ вздовж кордону з Україною. Такий запит передбачений Віденським документом ОБСЄ 2011 року, який офіційний Київ активував 7 квітня. 

"На жаль, російська сторона відмовилася надавати субстантивну інформацію відповідно до запиту, заявивши, що не веде такої діяльності. Подальші намагання української сторони залучити Росію до консультацій, спрямованих на зниження безпекової напруги, також були проігноровані російською стороною. Російська делегація бойкотувала і скликану Україною 10 квітня зустріч за участі інших держав-учасниць ОБСЄ". 

Відмову Москви виконувати положення Віденського документа у МЗС вважають черговим підтвердженням намірів РФ продовжувати військовий тиск та погрози силою щодо України.

"Закликаємо російську сторону відвести війська від кордону з Україною, припинити войовничу риторику і дезінформацію та почати добросовісно виконувати безпекові положення Мінських домовленостей та її зобов’язання за Віденським документом ОБСЄ", - наголосили в МЗС України. 

Нагадаємо:

  • Раніше ЗМІ повідомляли про активізацію російських військ у Придністров’ї. Так в районі аеродрому Тирасполь у Придністров'ї, що розташований за 13 кілометрів від західного кордону з Україною, помічене пересування колони бронетранспортерів.
  • Крім того, Мережа переповнена відео, на яких Росія стягує до окупованого Криму ешелони з військовою технікою. За даними аналітиків Центру військово-правових досліджень, окупанти сформували в Криму військове угрупування кількістю до 40 тисяч людей. Суттєво збільшилася кількість російських військ біля східних кордонів України. 
  • Міністр оборони України АндріЙ Таран вважає, що справжні цілі Росії у стягуванні військ до українських кордонів можуть критися у посиленні тиску на Київ, аби він поступився у переговорному процесі. 

Кремль почав відкрито погрожувати вторгненням в Україну

Кремль почав відкрито погрожувати вторгненням в Україну

Повʼязані теми:

Наступна публікація