РФ виходить, міжнародні сили заходять: Україна далі просуватиме ініціативу введення миротворців на Донбас - Клімкін

РФ виходить, міжнародні сили заходять: Україна далі просуватиме ініціативу введення миротворців на Донбас - Клімкін

Фото: Reuters

Росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт "окупаціної адміністрації», - міністр.

Після завершення наприкінці грудня дворічного мандату тимчасового члена Ради Безпеки ООН, Україна продовжить активно просувати ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-брифінгу в штаб-квартирі ООН, - пише Укрінформ

Україна зараз має абсолютно схожу позицію зі Сполученими Штатами, країнами Нормандського формату - Німеччиною, Францією, які представляють Європейський Союз. Мовляв, "і ми маємо тиснути на Росію далі в плані санкцій, солідарності, додаткових інструментів".

Клімкін вже провів зустрічі з багатьма членами Ради Безпеки, які були поінформовані про нинішню ситуацію, а також про наміри РФ "установити російський протекторат на окупованому Донбасі". Крім того, міністр зауважив, що росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт "окупаціної адміністрації".

"Моя відповідь на це така: окупаційна адміністрація там уже існує. Нам потрібна реальна місія, яка буде покривати всю територію окупованого Донбасу, неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону, до того ж, безумовно, матиме міцний і потужний мандат щодо роззброєння, стримування, реального відведення військ, включаючи російськи сили та всі види озброєння, а також, звичайно, готуватиме Донбас до майбутніх виборів", - зауважив міністр.

За його словами, формула дуже проста: Росія виходить, міжнародні сили заходять.

"Але проблема лише в Росії, яка хоче залишити ситуацію такою, як вона є, а також продовжувати використовувати Донбас – про який вона взагалі не піклується – як інструмент для подальшої дестабілізації України і Європи", - зауважив міністр.

Глава МЗС України підкреслив, що альтернативою для миротворчої місії ООН на Донбасі може бути лише заморожування ситуації на російських умовах.

Польща підтримала Київ у питанні розміщення миротворчої місії на Донбасі

Польща підтримала Київ у питанні розміщення миротворчої місії на Донбасі

"І це буде бомбою уповільненої дії - не тільки для нас, для України, але й для всіх", - наголосив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко звернувся до ООН з ініціативою розгорнути миротворчу місію на Донбасі. Українська сторона наполягає, що миротворці повинні бути присутніми на всій окупованій території Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація