Росія вирішила вводити війська в Крим до отримання листа Януковича - протокол допиту Пономарьова

Росія вирішила вводити війська в Крим до отримання листа Януковича - протокол допиту Пономарьова

Колишній російський депутат вказує, що про існування листа Януковича йому стало відомо з повідомлень у ЗМІ.

Запрошення членам Ради Федерації РФ розсилалися ще до появи листа президента-втікача Віктора Януковича до Путіна "про використання військ РФ на території України".

Про це йдеться у свідченнях екс-депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова, який вважається одним з ключових свідків Генпрокуратури у справі про держзраду Януковича.

Протокол допиту Пономарьова від 19 грудня 2016 року опублікувало видання Главком, яке отримало копії документу від джерела у ГПУ.

Росія зобразила на новій банкноті руїну кримського Херсонесу

Росія зобразила на новій банкноті руїну кримського Херсонесу

Так, за словами Пономарьова, агресія Росії була неминучою. "Наскільки я розумію з точки зору хронології, рішення про скликання Ради Федерації було прийнято раніше, ніж прийшло вказане звернення Януковича В.Ф. Від моїх знайомих сенаторів, від кого саме на сьогоднішній момент вже не пам'ятаю, мені відомо, що членів Ради Федерації обдзвонювали та розсилали запрошення на зазначене позачергове засідання Ради Федерації ще 28.02.2014 р.", - йдеться у протоколі.

Нагадаємо, що лист Януковича Путіну датований 1 березня 2014 року. 

Далі в протоколі допиту Пономарьов вказує, що про існування листа Януковича йому стало відомо з повідомлень у ЗМІ, а його копію він побачив 3 березня 2014 року під час трансляції засідання Радбезу ООН: "Я особисто зазначеного звернення Януковича В.Ф. не бачив, читав про нього в ЗМІ, а також бачив, як Постійний представник Росії в ООН Чуркін показував копію зазначеної заяви на засіданні Ради Безпеки ООН 03.03.2014". 

2 document dopyt_yanucovycha from Taras Sidorzhevsky

Водночас багато публічних виступів Пономарьова дещо суперечать його свідченням, зафіксованим у протоколі допиту, додає видання. Зокрема, у своєму недавньому інтерв'ю він вказує, що знав про існування листа: "Суть у тому, що Янукович написав листа з проханням ввести війська. Цей лист було показано публічно на засіданні Ради Федерації. Відповідно, ми, як парламентарі, про це знали і давали свідчення, що цей лист був, що він зачитувався... Янукович не мав права писати цей лист, тому звідси, з точки зору українського права, і виникає склад державної зради. А ми, як свідки, говорили про те, що він був і вплинув на дії Росії, що, власне, і становить зраду". 

Чеський очільник заявив, що анексію Криму можна узаконити і виплатити Україні компенсацію

Чеський очільник заявив, що анексію Криму можна узаконити і виплатити Україні компенсацію

Поза тим, зафіксовані у протоколах свідчення Пономарьова для ГПУ багато в чому схожі з раніше опублікованими копіями допитів іншого колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, розстріляного в Києві, якого прокуратура називала ключовим свідком у справі Януковича. 

Вороненков також у своїх свідченнях багато в чому посилався на повідомлення в ЗМІ. Досі в рамках процесу проти екс-президента-втікача держзвинувачення не змогло скористатися наданими раніше письмовими свідченнями Вороненкова для ГПУ. У свою чергу адвокати Януковича, які мають доступ до всіх матеріалів справи і протоколів допиту, неодноразово використовували в процесі ці протиріччя або розпливчасті формулювання свідків на свою користь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація