Російська мова стала регіональною в Харкові

Російська мова стала регіональною в Харкові

"Вважати, що регіональною мовою в Харкові є російська", - сказано в рішенні міськради / Фото: goodvin.info

За прийняття цього рішення проголосували 76 депутатів з 80, які зареєструвалися (усього в раді 100 депутатів).

Харківська міська рада на сесії в понеділок, 20 серпня, ухвалила рішення про реалізацію на території міста положень закону "Про засади державної мовної політики", що передбачає надання російській мові статусу регіональної.

За прийняття цього рішення проголосували 76 депутатів з 80, що зареєструвалися (усього в раді 100 депутатів).

Перед голосуванням 4 присутніх на сесії депутати із фракції політичної партії "Батьківщина" залишили зал засідання, заявивши про свій протест проти порушення головуючим прав депутатів.

"Вважати, що регіональною мовою в Харкові є російська", - сказано в рішенні.

У документі зазначається, що за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, наданим Головним управлінням статистики в області, на території Харкова 65,9% від загальної кількості населення визнали рідною мовою російську.

Міськрада встановила, що в межах території Харкова акти міської ради та її виконавчих органів, посадових осіб приймаються російською мовою й офіційно публікуються державною і російською мовами.

У роботі, діловодстві й документації органів місцевого самоврядування, листуванні цих органів з органами державної влади вищого рівня застосовуються державна і російська мови.

Тексти офіційних оголошень і повідомлень видаються державною мовою й поширюються в перекладі російською мовою. Найменування органів державної влади й органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій, написи на їхніх печатках, штампах, штемпелях, офіційних бланках і табличках виконуються державною й російською мовами.

Документація місцевих референдумів оформляється державною й російською мовами.

Друкована продукція службового й споживчого користування (бланки, форми, квитанції, квитки тощо), розповсюджувана органами державної влади й органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами й організаціями, видається державною і російською мовами.

Міськрада доручила своєму Департаменту освіти підготувати пропозиції про обсяг вивчення російської мови в комунальних навчальних закладах системи освіти міста відповідно до законодавства України про освіту з урахуванням потреб територіальної громади з метою забезпечення реалізації прав жителів міста на навчання російською мовою або на вивчення російської мови.

Нагадаємо, противники мовного закону у Харкові штурмували сьогодні міськраду і билися з міліцією.

Як відомо, минулого тижня (13-19 серпня) статус регіональної російській мові надали обласні ради  Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, а також міські Ізмаїльська, Одеська і Севастопольська ради.

Повʼязані теми:

Наступна публікація