Російська влада взялася за розгляд передачі чотирьох українських політв'язнів Києву

Російська влада взялася за розгляд передачі чотирьох українських політв'язнів Києву

Олег Сенцов / Фото: Reuters

Серед них - Сенцов, Афанасьєв, Солошенко й Кольченко.

Федеральна служба виконання покарань Росії представить Мін'юсту РФ пропозиції щодо передавання чотирьох засуджених в РФ українців Києву для подальшого відбування покарання на батьківщині.

Про це повідомили в прес-службі Мін'юсту РФ.

"На підставі звернень української сторони, що надійшли 10 березня, Мін'юст Росії листами направив до ФСВП доручення підготувати необхідні документи для вирішення питання передачі засуджених О. Кольченка, Г. Афанасьєва, О. Сенцова та Ю. Солошенка, а також перевірити наявність або відсутність підстав, що перешкоджають цій передачі", - йдеться в повідомленні прес-служби, передає "Интерфакс-Россия".

"При надходженні до Мін'юсту Росії документи будуть перевірені на відповідність положенням Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року народження, і за відсутності підстав, які перешкоджають передачі засуджених, будуть спрямовані українській стороні", - йдеться в прес-релізі.

У Мін'юсті зазначили, що остаточне рішення щодо передачі засуджених російськими судами громадян в держави їх громадянства для відбування покарання ухвалюють федеральні суди РФ.

Раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції України розпочало переговори про звільнення з російської неволі чотирьох українських політв'язнів - Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Бранці погодилися пройти юридичну процедуру передачі засуджених осіб із Росії в Україну, яка може затягнутися до року. Згідно з процедурою, незаконно засудженні українці погоджуються з вердиктом російських суддів. Хоча про визнання ними вини – не йдеться.

Нагадаємо, ростовський суд виніс вирок українському режисеру Олегу Сенцову - 20 років за ґратами. Активіста Олександра Кольченка засудили до десяти років ув'язнення. Українців звинуватили у плануванні терактів у окупованому росіянами Криму.

Геннадій Афанасьєв був одним з ключових свідків звинувачення у справі Сенцова та Кольченка, однак зрештою він відмовився давати свідчення проти них і заявив, що раніше говорив під тиском.

Афанасьєв та інший фігурант справи Олексій Чирній, за версією слідства, були членами "терористичної групи" в Криму, нібито створеної Сенцовим. Після затримання обидва уклали угоду зі слідством, їхня справа розглядалася в закритому режимі, обидва отримали по сім років позбавлення волі.

Засудженого в Росії 73-річного українця Юрія Солошенка відправили на етап в Нижній Новгород. Його визнали винним у шпигунстві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація