Російські журналісти отримали з Кремля сценарій агресії проти України

Російські журналісти отримали з Кремля сценарій агресії проти України

Росія нібито хоче федералізації України

Влада РФ нібито хоче приєднати Харківську область до РФ.

Журналісти російського видання "Новая Газета" отримали в своє розпорядження документ, імовірно написаний людьми з оточення президента РФ Володимира Путіна, в якому викладено сценарій конфліктів в Україні, анексії Криму та приєднання східних областей до Росії.

Головний редактор "Новой Газеты" Дмитро Муратов заявив про те, що документ ще ніде не публікувався і заявив про його вихід в друк на наступному тижні. Однак, в ефірі радіо "Ехо Москви" він привів шокуючі цитати із зазначеного сценарію.

За словами Муратова, до підготовки сценарію конфлікту в Україні причетні люди російського олігарха Костянтина Малофєєва, якого українські правоохоронці підозрюють у створенні збройних формувань на Донбасі. На думку журналіста, хтось з оточення бізнесмена надав свій документ Кремлю.

"Це документ, який, імовірно, підготовлений групою людей, в якій, імовірно ж, брав участь відомий олігарх, людина... близька до АФК "Система", творець свого великого фонду, - я маю на увазі такого православного, найбільшого олігарха Костянтина Малофєєва. Хтось з його оточення, - я думаю, що це люди, які більше ніж він мають можливість увійти в адміністрацію президента, увійти в Кремль, принесли туди сценарій можливих подій", - сказав Муратов.

Він уточнив, що сценарій був написаний ще до того, як позбавленого звання президента Віктора Януковича усунули від влади.

"Янукович - людина невисоких морально-вольових якостей. Він боїться здавати пост президента, і одночасно готовий розміняти силовиків на гарантії збереження посади президента і своєї недоторканності", - наводить Муратов цитату з преамбули до сценарію.

Також у ньому йдеться, що Росія повинна втрутитися в події на території України, оскільки "країна (РФ - Ред.) ризикує втратити не просто український ринок збуту енергоносіїв, але, що набагато небезпечніше, навіть непрямий контроль над газотранспортною системою України. Це поставить під удар позиції ВАТ "Газпром" у Центральній та Південній Європі, завдавши величезної шкоди нашій (російської - Ред.) економіці".

Крім цього, в сценарії пропонується ініціювати приєднання Сходу України до РФ, мова йде в першу чергу про Крим та Харківську область. 

"Поточні події в Києві переконливо показують, що перебування Януковича при владі може закінчитися в будь-яку хвилину. В цих умовах... представляється правильним зіграти на відцентрових прагненнях різних регіонів країни. І в тій або іншій формі ініціювати приєднання східних областей України. Домінантними регіонами для докладання зусиль мають стати Крим та Харківська область", - йдеться в документі, який цитує російський журналіст.

Для анексії Криму в сценарії пропонується збудувати піар-стратегію, яка б акцентувала "вимушений характер відповідних дій Росії на сході України і на півдні України". Зокрема, пропонувалося нав'язати людям ідей федералізації України, приєднання східних областей до Митного союзу а також приєднання до РФ.

"Перша - вимога федералізації, або навіть конфедералізаціі в якості гарантії для даних регіонів від втручання прозахідних і націоналістичних сил в їхні внутрішні справи. Потім - незалежний від Києва вступ східних і південно-східних областей на регіональному рівні у Митний союз. І потім - пряма суверенізація з подальшим приєднанням до Росії", - наводить Муратов слова з документа.

На його думку, документ був написаний ще в часи правління Януковича - приблизно від 4 до 15 лютого 2014 року.

Також головний редактор "Новой Газеты" нагадав, що причетний до створення сценарію конфлікту в Україні олігарх Малофєєв був тісно пов'язаний з ватажками бойовиків на Донбасі.

"Стрэлков (Ігор Стрэлков-Гиркин, відставний бойовик - Ред.) працював у нього в Службі безпеки, Олександр Бородай, який очолив "уряд ДНР", працював у нього", - резюмував він.

Як повідомлялося раніше, експерти розповіли, куди націляться бойовики після Дебальцевого.

Повʼязані теми:

Наступна публікація