Російський режисер закликав Порошенка без будь-яких умов звільнити всіх ув'язнених росіян заради Сенцова

Російський режисер закликав Порошенка без будь-яких умов звільнити всіх ув'язнених росіян заради Сенцова

Російський режисер Олександр Сокуров. / Фото: Facebook/Виталий Цориев

Олександр Сокуров також пропонує президенту України "оголосити мораторій на конфронтацію".

Російський режисер Олександр Сокуров закликав президента України Петра Порошенка посприяти звільненню Олега Сенцова - українського політв'язня, який утримується у російській колонії.

Його звернення з'явилося на сайті радіо "Эхо Москвы".

"Закликаю Вас забути, відкинути все і всілякі відкриті і приховані політичні резони і звернути свої погляди до вищих гуманітарних, гуманістичниї інтересів і українського народу, і української культури", - йдеться у зверненні.

Сокуров попросив Порошенка "почати з білого аркуша". Режисер пропонує українському президенту без будь-яких умов відпустити всіх громадян Росії, які перебувають в ув'язненні в Україні. Також Сокуров закликав оголосити "безстроковий мораторій на всіляку військову, дипломатичну, політичну конфронтацію".

"Прошу Вас, зробіть все, щоб звільнення мого колеги Олега Геннадійовича Сенцова стало б неминучим", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ

28 травня у Федеральній службі виконання покарань заявили, що Сенцов погодився на підтримувальну терапію. Цю інформацію підтвердив адвокат українця Дмитро Дінзе.

31 травня екс-кандидатка у президенти РФ Ксенія Собчак повідомила, що мала розмову відеозв'язком із Сенцовим. Він виглядав худим та блідим, у нього випали два зуби через голодування. Лікарі, які стежать за станом здоров'я  політв’язня, попередили, що після 30 дня його голодування йому почнуть заливати до носа поживну суміш.

Омбудсмен Людмила Денісова протягом п'яти днів намагалася зустрітися із Сенцовим, однак їй відмовили навіть у відеозв'язку. Денісова попередила про небезпеку голодування Сенцова - він майже не встає з ліжка. Сам Сенцов відмовився просити у Путіна помилування.

У Москві поблизу Кремля вивісили напис "Сенцов" та запалили свічки

У Москві поблизу Кремля вивісили напис "Сенцов" та запалили свічки

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація