"Розмовлятимемо щодо цього": Кулеба прокоментував домовленість США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"

"Розмовлятимемо щодо цього": Кулеба прокоментував домовленість США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"

Фото: УНІАН

Для України російський проєкт "Північний потік-2" насамперед є питанням безпеки, зауважив голова МЗС Дмитро Кулеба.

Україна обговорить із США та Німеччиною, як їхня домовленість щодо "Північного потоку-2" здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи, оскільки Київ хотів б сильніших формулювань щодо безпекового питання.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час пресконференції.

Водночас, коментуючи американсько-німецьку заяву, Кулеба нагадав, що Україна завжди говорила, що "Північний потік-2" для країни насамперед є питанням безпеки. А тому, за його словами, Україна хотіла б, щоб формулювання в німецько-американській заяві саме щодо безпеки були сильнішими.

"Ми на сьогодні маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи, пов'язані із запуском "Північного потоку-2". Ми розмовлятимемо зі Сполученими Штатами та з Німеччиною щодо цього", - сказав голова МЗС.

Водночас Кулеба зауважив, що величезним і головним питанням є те, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання і свою частину, коли йдеться про енергетичну безпеку України і збереження ролі України як транзитної держави. Але над цим питанням ще треба працювати, оскільки  відповіді на це питання наразі немає, додав очільник МЗС.

"Вона (проблема. - Ред.) пов'язана з тим, що нам досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання і свою частину, коли йдеться про енергетичну безпеку України та збереження ролі України як транзитної держави. Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі з вами розуміємо, що головним бенефіціаром тієї кризи, яку створив "Північний потік-2", є РФ, і це головна проблема, це головне питання, відповіді на яке немає на сьогодні, і над нею треба працювати", - підсумував Кулеба.

Раніше президент США Джо Байден заявив що російський газопровід "Північний потік-2" майже повністю завершений, тому протидія його зведенню санкціями на цьому етапі вже неможлива.

Нагадаємо, що міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало декларацію Вашингтона і Берліна за російським проєктом "Північний потік-2". Україна через це ініціює консультації з Єврокомісією і Німеччиною.

Також Меркель обговорила з Путіним "Північний потік-2" і транзит газу через Україну.

Повідомлялося, що Зеленський на зустрічі з Байденом 30 серпня в Вашингтоні обговорить російський проект "Північний потік-2" як виклик безпеки для України і Європи.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber

Новини світу: офіційний Київ відреагував на спільну декларацію США та Німеччини щодо ПП-2

Новини світу: офіційний Київ відреагував на спільну декларацію США та Німеччини щодо ПП-2

Повʼязані теми:

Наступна публікація