Розпад СРСР був надією для Європи, а Крим не Косово – The Washington Post

Розпад СРСР був надією для Європи, а Крим не Косово – The Washington Post

Розпад СРСР був надією для Європи, а Крим не Косово / Фото: УНІАН

Колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт розкритикувала брехню Володимира Путіна.

Розпад СРСР став надією для Європи, що вона стане безпечною і об'єднаною. А вторгнення російської армії в Крим не можна виправдати війною в Косово.

Про це на сторінках The Washington post пише колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт у співавторстві з Джимом О'Браєном, який в адміністрації Клінтона був емісаром у справах Балкан.

"Черчиль називав Росію "загадкою, яка охоплена таємницею і розміщена всередині головоломки". В часи правління Путіна російську риторику можна назвати "фантазія, яка розміщена всередину маячні і загорнута в брехню", - йдеться в статті.

Автори звертають увагу на брехню, в якій на фоні анексії Криму адміністрація Путіна намагається переконати світ. Вони звертають увагу на висловлювання президента Росії про те, що розпад СРСР став найбільшою трагедією ХХ століття.

Насправді ж, на думку Олбрайт і О'Браєна, катастрофою були дві світові війни і "півстоліття, впродовж яких тоталітарний СРСР пригнічував власний народ і сусідів".

Путін також виправдовує вторгнення в Крим конфліктом в Косово. Однак автори заперечують: в 1990-ті роки втручання в ситуацію на Балканах схвалювалося і здійснювалося багатьма країнами в рамках міжнародних організацій і на основі неформальних домовленостей.

Однак в конфлікті навколо Криму більшість країн світу засуджують дії Кремля.

"Не можна допустити, щоб брехня Путіна залишилась", - закликають Олбрайт і О'Браєн.

Вони пропонують Заходу допомогти Україні і добитися збереження статусу спільної території для Криму.

"Влада Путіна спирається на його роль арбітра серед 400 можновладців, які наживаються на державних банках і компаніях. Потрібно змусити його і цих людей відчути на собі, яка ціна його дій. Їхні активи повинні бути перевіреними і забороненими за межами Росії", - пишуть автори.

Президент США і ЄС повинні розробити спільну стратегію для країн, які мають спільний кордон з Росією. Найголовніше – створити міцні зв'язки України з Заходом.

В цей же час Олбрайт і О'Браєн радять США допомогти Україні з обороною, а також захистити її від кібератак для того, щоб Київ мав змогу вистояти перед Кремлем.

Нагадаємо, що країни G7 в Гаазі підготують "спільну відповідь" на російську агресію в Криму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація