Розпуск Ради: Конституційний суд не має доказів існування коаліції у парламенті - представник президента у КСУ

Розпуск Ради: Конституційний суд не має доказів існування коаліції у парламенті - представник президента у КСУ

Фото: УНІАН

За словами Веніславського, Парубій надав "застарілу інформацію, яка не має жодного значення".

Ані Конституційний суд, ані Адміністрація президента України не мають офіційної інформації про наявність у складі фракцій партій "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" більшості від конституційного складу Верховної Ради.

Про це заявив представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський, повідомляє пресслужба АП.

"На офіційний запит від 5 червня на ім’я голови Верховної Ради України щодо персонального складу цих фракцій надійшла формальна відписка про велику завантаженість апарату ВР і неможливість найближчим часом надати відповідь", - розповів він.

За словами Веніславського, запит подавався через розгляд у КСУ подання 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції указу президента № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів.

"Що стосується заяв голови ВР Андрія Парубія про начебто надання необхідних документів, то жодних нових доказів, які б засвідчили існування коаліції, він не надав. Він надав лише список коаліції станом на 27 листопада 2014 року і список членів двох фракцій – ББП та НФ станом на 14 квітня 2016 року, які ми під сумнів не ставимо і які є в матеріалах справи. Проте інформацію про персональний склад фракцій БПП та НФ від 29 березня 2016-го (коли фракція Радикальної партії Олега Ляшка остаточно заявила про вихід із коаліції) до 13 квітня 2016 року, коли нібито була утворена нова коаліція, голова Верховної Ради України не надав. Так само він не надав інформації про персональний склад цих двох фракцій станом на 2019 рік", – зазначив представник президента у КСУ.

На думку Веніславського, у зв’язку з цим останні заяви Андрія Парубія є "загальновідомою та застарілою інформацією, яка не має жодного значення для розгляду справи" та рішення Конституційного Суду в ній.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови в стінах парламенту заявив, що розпускає Верховну Раду. Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. 

21 травня на сайті президента було опубліковано указ № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня цього року. 

Як повідомили в прес-службі Володимира Зеленського, головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції. Згодом представник команди президента Андрій Богдан заявив про можливе зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. 

Представники фракцій "Народний фронт" і Блок Петра Порошенка назвали рішення сумнівним із точки зору дотримання норм законодавства, але готові до парламентської кампанії.

11 червня Конституційний суд почав розгляд конституційності указу про розпуск парламенту

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація