РПЦ діє за дорученням Росії – Порошенко

РПЦ діє за дорученням Росії – Порошенко

Фото: mospat.ru

Президент пояснив, чому Україна мусить мати свою церкву.

Україна має право на незалежну православну церкву, а надання автокефалії належить до компетенції Константинопольського патріарха, в підпорядкуванні котрого перебувала Київська митрополія з часу її виникнення при хрещенні Русі князем Володимиром. На цьому наголосив президент Петро Порошенко в інтерв’ю журналістам, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми не проти когось. Візьміть церкву – кожна країна повинна мати свою власну. Виявляється, лише Україна, Білорусь і Молдова не мають такого права. Перед початком війни з Росією внутрішні сутички всередині православної церкви, може, й були б прийнятними. Але внаслідок російської агресії – більше ні. Російська православна церква діє за дорученням Росії", - пояснив Порошенко.

Україна наблизилася до створення помісної автокефальної церкви, - Порошенко

Україна наблизилася до створення помісної автокефальної церкви, - Порошенко

Він додав, що сподівається на позитивне рішення цього питання. "Я сподіваюся, що моє звернення до Варфоломія, Константинопольського патріарха, принесе позитивний результат і надасть нам право на власну автокефальну церкву. Українську церкву було утворено 1000 років тому у Константинополі. Ми просто повертаємось до витоків", - підкреслив глава держави.

Порошенко пояснив, що врегулювання статусу православної церкви має важливе значення для ствердження незалежності України. "Ми ненавидимо стереотип, нібито ми – частина Радянської чи Російської імперії. Наше минуле у Європі. Ми намагаємось саме зараз повернутися до європейської родини. Це стосується не лише західної, а й центральної України. У 2013 році лише 35% респондентів тут підтримували Європу, 16% – ідею членства в НАТО. Зараз 70% за ЄС, 56% – за НАТО", - зазначив президент.

Повʼязані теми:

Наступна публікація