Савченко заборонила своїм адвокатам подавати апеляцію та просити її помилування

Савченко заборонила своїм адвокатам подавати апеляцію та просити її помилування

Надія Савченко / Фото: Reuters

Бранка написала листи своїм захисникам.

Українська льотчиця Надія Савченко після оголошення вироку передала своїм адвокатам листи, у яких визначила подальші дії правозахисників.

Надія від руки написала листи своїм адвокатам / Фото: Фото Валентини Мудрик/ТСН
Як йдеться у листі, який адвокат Марк Фейгін показав ТСН, Надія заборонила вживати будь-яких заходів без її відома. Зокрема, заборонила подавати апеляцію, прохання про помилування чи то заяви про визнання її провини. У разі порушення цих умов льотчиця пообіцяла миттєво відмовитись від послуг своїх захисників.

"У разі порушення моєї волі, буду розцінювати це як зраду з Вашого боку з автоматичною відмовою від вас як від адвоката, після подібних дій", - йдеться у листах, які власноруч написала Надія трьом своїм адвокатам.

Втім, каже Фейгін, для повернення Надії до України є два законних юридичних шляхи, і який з них буде застосовано, поки невідомо.

"Якщо найближчими днями буде досягнуто якесь рішення про її повернення додому, все одно воно буде якось оформлено. Ми поки не знаємо як, але я як юрист, бачу тільки два способи. Один – це конвенція про відбування покарань, про видачу ув'язнених, другий – це помилування. Інших шляхів не існує", - каже адвокат.

Надія відкидає можливість подання прохання про помилування, але буде обговорювати з юристами всі варіанти.

"Надя не хоче подавати прохання про помилування. Але якщо цей спосіб буде запропоновано, вона буде його обговорювати зі своїми адвокатами", - зауважив Фейгін.

Напередодні російський суд засудив Надію Савченко до 22 років ув'язнення. До набуття вироком чинності Надію утримуватимуть у СІЗО Новочеркаська. Після цього Савченко має твердий намір відновити сухе голодування. Вирок українці засудили у світі, а українська влада приступає до активних перемовин щодо обміну полоненої. Фейгін пообіцяв, що Савченко не буде сидіти у російській тюрмі.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація