СБУ і Генпрокуратура vs Саакашвілі: хроніка невдалого затримання

СБУ і Генпрокуратура vs Саакашвілі: хроніка невдалого затримання

Фото: УНІАН

Дорога політика у намет під Раду пролягала через дах будинку та вибите скло машини.

Провальною виявилася операція силовиків із затримання Міхеіла Саакашвілі в Києві. Правоохоронці прийшли до його помешкання в центрі столиці о 7:00 годині ранку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

До будинку поблизу Майдану Незалежності, крім працівників ГПУ та СБУ, прибули також лікарі та пожежники. Саакашвілі видерся на дах і погрожував зістрибнути, в той час його соратники штурмували двері в під’їзді, аби прийти лідерові на допомогу. Врешті силовики повернули втікача до приміщення, а натовп прибічників політика із двору перейшов на вулицю, де вже зібралися десятки поліцейських. Невдовзі розпочалися сутички внизу, а Саакашвілі знову зміг вирватися на дах.

Силовики ГПУ та СБУ не змогли затримати Саакашвілі

Силовики ГПУ та СБУ не змогли затримати Саакашвілі

Мітингувальники заблокували автобус правоохоронців, яким ті хотіли вивезти Саакашвілі. Генпрокурор Юрій Луценко провів брифінг і заявив, що політикові оголосили підозру у сприянні учасникам "злочинних угрупувань і укритті їхньої діяльності". А всі акції, які організовував Саакашвілі і його соратниками, фінансувалися за рахунок оточення Януковича – зокрема оліграха Курченка, який нині переховується від українського слідства в Росії. Луценко оприлюднив запис розмови з голосами, схожими на Саакашвілі і Курченка. Генпрокурор вважає, що Курченко погодився фінансувати приведення екс-керівника Одещини до влади в обмін на майбутнє повернення активів в Україні. Домовленості про це досягли довірені особи Курченка і Саакашвілі, останнього представляв Северіон Дангадзе, якого затримали при спробі втекти з України. "Разом з ним була затримана сумка з документами, на яких чітко видно куди витрачалися гроші Курченка - на автобуси, телебачення, харчування, підкуп різних осіб, в тому числі журналістів", - уточнив керівник ГПУ.

Під час обшуків у квартирі Дангадзе знайшли і український паспорт Саакашвілі, хоча політик раніше заявляв, що документ знаходиться в президента. Луценко запевняє, що Саакашвілі допитають і оберуть запобіжний захід, а екстрадувати до Грузії, де проти політика також відкриті кілька кримінальних справ, поки не збираються. Однак затримати екс-керівника Одеської області не вийшло – машина СБУ не проїхала і ста метрів, як її заблокували, а потім разом із сутичками та барикадами з виколупаної бруківки звільняють Саакашвілі з машини через розбите вікно. Політик одразу пропонує перемістити акцію під стіни Верховної Ради. Барикади на Трьохсвятительській швидко розібрали, а виколупану бруківку складали назад нацгвардійці.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація