Ще не в Раді, а вже сваряться. Нообраним нардепам не подобається розподіл за комітетами та їхні робочі місця

Ще не в Раді, а вже сваряться. Нообраним нардепам не подобається розподіл за комітетами та їхні робочі місця

Фото: ТСН.ua

"Слуга народу" займе в сесійній залі всі передні місця.

Скандал через розсаджування депутатів нової Верховної Ради в залі, боротьба за грошовиті комітети та однопартійна більшість у парламенті. До першого пленарного засідання ще тиждень, а новообрані депутати вже загрузли в суперечках. Щоправда, ухваленню рішень конфлікти між найбільшою в історії фракцією "Слуг народу" та опозицією не завадять. Кількісна перевага дозволяє їм не надто зважати на незгодних, а ті вже заявили про диктат та узурпацію влади.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Місце - важливе! Щоразу новообрані депутати домовляються, хто де сидітиме. У ЗМІ потрапила схема, як розподілили місця цього разу. "Слуги народу" забрали собі всі перші лави, відсадивши решту фракцій та позафракційних на задні ряди. Раніше фракції розсаджували "променями", так, щоби попереду були представники всіх політсил. Розсадка, як не дивно, має стратегічне значення для ведення парламентських баталій. Їх вже було стільки, що хоч підручник складай. Скажімо, незгодні могли атакувати урядовців.

Або, навпаки, поговорити з міністрами про своє без зайвих перешкод. А от близкість до трибуни дає опозиції змогу її заблокувати навіть невеликими силами. Або зламати мікрофони в президії та зірвати засідання. І тут важливо, хто швидше добіжить. Тепер вести боротьбу такими методами меншості буде складніше. Адже трибуна, президія, ложа уряду та президентське крісло - під надійним захистом партії влади.

"Тут є певна стратегія. Ну, і ще це гра на картинку, бо передню частину завжди видно краще, ніж задню. Тому можна якимись прапорцями створювати враження, що тут лише "Слуга народу" і все", - говорить новообраний народний депутат (фракція "Європейська солідарність") Олексій Гончаренко.

"Це було рішення консенсусне, навіть не компроміс, коли хтось комусь іде на поступки. Тому що всі фракції в підсумку дійшли спільного рішення, була проголосована саме така розсадка", - пояснила новообрана народна депутатка від "Слуги народу" Галина Янченко.

"ЄС" і "Слуга народу" посперечались щодо розподілу місць у комітетах і розсадження у ВР

"ЄС" і "Слуга народу" посперечались щодо розподілу місць у комітетах і розсадження у ВР

Ще більше обурені в "Європейській солідарності" тим, що "більшовики" не дозволили їхнім представникам посісти місця в тих комітетах, які вони обрали з огляду на свій профіль. В оборонний комітет від "ЄС" намагались увійти Андрій Парубій та екскомандувач десантно-штурмових військ Михайло Забродський. Однак їм виділили лише одне місце.

"Ми подаємо своїх людей в усі практично комітети, а в деякі не одну людину, а двох. Але чомусь фракція правлячої партії вирішила, що вона може нам вказувати, в які саме комітети ми маємо делегувати двох фахівців", - каже новообрана народна депутатка від "Європейської солідарності" Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У "Слузі народу" пояснюють: закон велить розподіляти депутатів по всіх комітетах. Комітетів 23, а депутатів в "ЄС" лише 25. До комітету з євроінтеграції єсівці хотіли делегувати аж трьох профільних нардепів, але його зробили дуже маленьким - лише 7 місць. Таким же крихітним вийшов і комітет з питань свободи слова. Бо там зголосились працювати лише по чотири "слуги народу".

"Якщо депутати вирішили працювати в цьому комітеті, ми ж не можемо їх силоміць, сказати не працюйте в цьому комітеті, переходьте в інший", - пояснила Галина Янченко зі "Слуги народу".

Найбільші та найпривабливіші комітети, традиційно, "грошовиті" - бюджетний, аграрно-земельний, регіональний та податковий. Більшість в усіх комітетах буде у "Слуги народу". Головувати у них будуть, звісно, вони ж. Іншим фракціям пропонують очолити два комітети: з питань свободи слова та деокупації.

Марія Васильєва, Сергій Осадчук, Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація